Τζ. Πάιατ: Αμερικανικές εταιρείες και funds “καλοβλέπουν”την ελληνική αγορά ενέργειας

Το έντονο ενδιαφέρον αμερικανικών ενεργειακών ομίλων και funds να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα αποκάλυψε ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Energy Dialogues.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς τόνισε ότι υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίηση αμερικανικών εταιρειών στη χώρα το οποίο συμπεριλαμβάνει πράσινα έργα καθώς και έργα αποθήκευσης ειδικότερα στις λιγνιτικές περιοχές. Σε αυτή τη βάση, ανέφερε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας θα δώσει ισχυρό «σήμα» για μία νέα επενδυτική Άνοιξη.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Quantum Energy, η οποία ήδη αναπτύσσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη χώρα (στη Μακεδονία) ισχύος 400 MW στη Μακεδονία, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα), Jaspers Energy, αλλά και στον κολοσσό της General Electric που έχει ήδη εισέλθει στην ελληνική αγορά όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες για τον εξοπλισμό των αιολικών πάρκων, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στα projects για τις νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε ακόμη στα funds Ameresco και Fortress (έχει εξαγοράσει τα αιολικά πάρκα του ομίλου Λογοθέτη).

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ

Στην παρέμβασή του επισήμανε ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω και κατά τη θητεία του νεοεκλεγέντα Προέδρου Τζο Μπάιντεν, κάνοντας μνεία των σχεδιαζόμενων μεγάλων επενδύσεων όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου προς τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και σε ολοκληρωμένα projects όπως ο αγωγός ΤΑΡ.

Σημείωσε ότι με τα παραπάνω έργα η Ελλάδα εξελίσσεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο ενώ παράλληλα μειώνεται η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σχολίασε ότι θα στηριχθούν οι εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο μετάβασης με τις ΗΠΑ να παραμένουν προσηλωμένες στους στόχους της κλιματικής αλλαγής και της απολιγνιτοποίησης.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι υποδομές φυσικού αερίου παραμένουν σημαντικές και θα πρέπει να προστατευθούν καθώς στο μέλλον είναι δυνατή η αξιοποίησή τους και για την προμήθεια καθαρού υδρογόνου. Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε ότι η υποστήριξη στον διάλογο των χωρών της ΝΑ Μεσογείου θα συνεχιστεί καθώς αποτελεί μια σημαντική πτυχή για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή, η οποία δεν εξαντλείται στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed αλλά επεκτείνεται γενικότερα στην ενεργειακή μετάβαση.