Τον Μάρτιο στη Βουλή οι αλλαγές για την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή υλικών

Εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιστη στη Βουλή νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το θλιβερό προνόμιο να θάβει το 80% των αστικών απορριμμάτων που παράγονται, όταν ο στόχος για το 2030 είναι να φτάσουμε το 10%, και όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον έχουν πλησιάσει πολύ.

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι σκοπός του υπουργείου είναι να μπορέσει η χώρα να αποκτήσει μία σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων με αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση της υγειονομικής ταφής. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι εντός Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της ανακύκλωσης, «στο οποίο θα δρομολογείται η χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων, η θέσπιση συστημάτων εγγυοδοσίας για το PET, το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται πολλά υλικά συσκευασίας – πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούμε για αναψυκτικά, ποτά κ.λπ. – και το αλουμίνιο».

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης ότι προωθείται η θέσπιση νέων προγραμμάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, με τη δημιουργία συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για νέα ρεύματα προϊόντων, όπως είναι τα γεωργικά πλαστικά, τα φάρμακα, τα κλωστοϋφαντουργικά, τα στρώματα, τα παιχνίδια, τα είδη αθλητικού εξοπλισμού και άλλα.

Ακόμη προωθείται η χρήση οικονομικών εργαλείων για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης, η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και η ενδυνάμωση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του ΕΟΑΝ, καθώς αυτό σήμερα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης ζήτησε από τον κ. Σκρέκα να αποσύρει την έγκριση του υπουργείου στο εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο του συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», καθώς, όπως είπε, υπήρξε αρνητική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΕΟΑΝ. «Παραιτήθηκαν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις από τον ΕΟΑΝ διότι η “Ανταποδοτική” δεν είχε καλύψει τους στόχους επί πολλά έτη» είπε ο κ. Αρσένης, ο οποίος μίλησε για «σχέσεις της “Ανταποδοτικής” με το “Μαξίμου” και τη ΝΔ».

Ανταπαντώντας, ο κ. Σκρέκας κάλεσε τον κ. Αρσένη να είναι «διαβασμένος» πριν θέσει το ερώτημά του καθώς, όπως είπε, «σύμφωνα με τον ν. 2939/2001, τα επιχειρησιακά σχέδια των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ΣΕΔ, σαν την “Ανταποδοτική Ανακύκλωση” ή σαν την ΕΑΑ, δεν εγκρίνονται από τον υπουργό, αλλά από τον ΕΟΑΝ. Σύμφωνα με τον νόμο δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης της έγκρισης από τον υπουργό… Απ’ ό,τι γνωρίζω, το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «ψήφισε θετικά και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ», η οποία «είναι μέτοχος στο έτερο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης».