«Η περιβαλλοντική πολιτική του κράτους στις προστατευόμενες περιοχές θα γίνεται από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό είναι που ψηφίζετε στο άρθρο 219, αυτό είναι που καθιερώνετε», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι εισάγεται παράλληλη διαδικασία, με τη διαδικασία η οποία προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και πως η κυβέρνηση επιδιώκει όχι μόνο να ακυρώσει τις μελέτες, οι οποίες έχουν ανατεθεί και οι οποίες εκτελούνται αυτή τη στιγμή για τις προστατευόμενες περιοχές, αλλά προβλέπει και υποχρέωση ενσωμάτωσης της μελέτη του ιδιώτη επενδυτή.
«Αυτό είναι πρωτάκουστο! Δηλαδή θα πάμε για την προστασία του Μαυροπετρίτη στη Σκύρο – ή στην Εύβοια, ή στην Κρήτη, ή στη φώκια στην Αλόννησο, ή στην καρέτα-καρέτα – και θα κάνει την επένδυση και το ειδικό περιβαλλοντικό σχέδιο ο ιδιώτης επενδυτής, τον οποίο δεν θα τον ενδιαφέρει προφανώς η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το πώς θα προστατευθεί αυτό το υπό εξαφάνιση είδος. Θα φτιάξει το ξενοδοχείο του ή το αιολικό πάρκο του και θα υποχρεωθεί ο φορέας διαχείρισης να ενσωματώσει τη δικιά του μελέτη» είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης, και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο άρθρο, όπως έχουν ζητήσει και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το άρθρο 219 αποδομεί και την περιβαλλοντική προστασία στην Ελλάδα, κατήγγειλε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και προειδοποίησε ότι υποβαθμίζονται οι κανόνες προστασίας περιβάλλοντος και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το άρθρο 219 του νομοσχεδίου ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το αποσύρει και υπογράμμισε ότι το άρθρο που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο δεν είναι ένα άρθρο για να σταματήσει η εκπόνηση των σχεδίων στις προστατευόμενες περιοχές. «Το ακριβώς αντίθετο. Εάν τα συνολικά σχέδια προλάβουν να εκδοθούν στους προβλεπόμενους χρόνους, τότε το άρθρο 219 δεν θα έχει καμία χρησιμότητα και δεν θα εφαρμοστεί, γιατί το άρθρο αυτό λέει πως εκεί που δεν υπάρχουν μελέτες, θα υπάρχει και μια διαδικασία ad hoc, που θα έχει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας του περιβάλλοντος» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Επεσήμανε δε, ότι με βάση το άρθρο του νομοσχεδίου, απαιτείται κατάθεση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, εκπόνηση ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος, και προληπτικός έλεγχος του ΣτΕ για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
«Θα μπορούσαμε να βάλουμε στο νόμο ότι απαιτείται και έγκριση του κυρίου Κρίτωνα Αρσένη, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα έβγαινε ποτέ Προεδρικό Διάταγμα…», είπε σκωπτικά ο υπουργός για τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 και επέμεινε: «Όσες ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία του περιβάλλοντος έχει η Πολιτεία και η ελληνική νομοθεσία, έχουν όλες συμπεριληφθεί μέσα σε αυτό το άρθρο. Άρα κάθε καλόπιστος δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί. Κάθε κακόπιστος, θα ανησυχεί ό,τι και να γράψουμε, ό,τι και να κάνουμε».