Βασικός κίνδυνος της επόμενης δεκαετίας η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Την αποτυχία να αντιμετωπιστούν η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος τοποθετούν στην κορυφή της κατάταξης με τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης την επόμενη δεκαετία εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τωρινές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, την ενεργειακή και την επισιτιστική κρίση, και τα υψηλά εθνικά χρέη, απειλούν να ανακόψουν τη συλλογική βούληση και τη συνεργασία που απαιτούνται να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα.

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, της επισιτιστικής ασφάλειας και της κατανάλωσης φυσικών πόρων είναι ένα επικίνδυνο κοκτέιλ» δήλωσε ο Τζον Σκοτ, επικεφαλής του τμήματος Κινδύνων Βιωσιμότητας στο Zurich Insurance Group, που συνεργάστηκε για την έκθεση αυτή με τον όμιλο Marsh McLennan.

Με βάση τις απαντήσεις από 1.200 στελέχη του ιδιωτικού τομέα, αξιωματούχους χάραξης κυβερνητικών πολιτικών, ακαδημαϊκούς και ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, η έκθεση δείχνει τον τρόπο που οι σημερινές ανησυχίες για το κόστος διαβίωσης αντικαθίστανται από κινδύνους που συνδέονται με το περιβάλλον καθώς η δεκαετία προχωρεί.

Η αποτυχία να αμβλυνθεί η κλιματική αλλαγή και να υπάρξει η σχετική προσαρμογή, οι φυσικές καταστροφές, η απώλεια βιοποικιλότητας, η απώλεια φυσικών πόρων και η μεγάλης κλίμακας καταστροφή στο περιβάλλον κυριαρχούν στην κατάταξη με τους 10 παγκόσμιους κινδύνους που θεωρούνται οι σοβαρότεροι σε μια περίοδο 10 ετών.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης, η οποία εκπονήθηκε εν όψει των ετήσιων συνομιλιών του Παγκοσμίου Οικονομικών Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο Νταβός που αρχίζουν σήμερα, έρχονται ύστερα από ένα έτος κατά το οποίο πολλές δεσμεύσεις για δράση σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή μπήκαν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ενεργειακή κρίση που ακολούθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η υπαναχώρηση αυτή έρχεται ενώ εντείνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλου είδους πιέσεις στο περιβάλλον. Η Moody’s Investors Service εκτίμησε ότι οι ζημίες με ασφαλιστική κάλυψη από φυσικές καταστροφές κατά τα τελευταία πέντε χρόνια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο γύρω στα 100 δισ. δολάρια ετησίως.

Η έκθεση του WEF υπογραμμίζει την πιθανότητα οι κίνδυνοι να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους διαμορφώνοντας μια «πολυκρίση», την οποία ορίζει ως σύμπλεγμα συγγενών κινδύνων με επιδεινούμενο αντίκτυπο και απρόβλεπτες συνέπειες. Στην έκθεση αναφέρεται η αντιπαλότητα για τους πόρους μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων ως κάτι που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ένα τέτοιο σύμπλεγμα συγγενών κινδύνων.

Άλλες εξελίξεις στην κατάταξη των 10 σοβαρότερων κινδύνων περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο της ακούσιας μετανάστευσης, την κοινωνική κατάρρευση, το κυβερνοέγκλημα και την οικονομική εχθρότητα μεταξύ μεγάλων εμπορικών μπλοκ – που θεωρείται πιο πιθανό από την άμεση στρατιωτική σύγκρουση.

Ενώ η κλίμακα τέτοιων απειλών και ο αντίκτυπός τους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη παραμένουν απρόβλεπτα, οι επιχειρήσεις ήδη αναγκάζονται να μην εστιάζουν πλέον στη μείωση του κόστους, όπως έκαναν εδώ και δεκαετίες, αλλά στις επενδύσεις στην ανθεκτικότητά τους απέναντι σε τέτοια σοκ.