Ένα τεράστιο παγόβουνο, σε μέγεθος όσο το Λονδίνο ή το Παρίσι, αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Brunt στην Ανταρκτική.
Η έκταση σχεδόν 1.270 τετραγωνικών μέτρων αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ογκόπαγο, χωρίς να απειληθεί ανθρώπινη ζωή, καθώς οι 12 εργαζόμενοι στον σταθμό Halley VI, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τη ζώνη της αποκόλλησης, απομακρύνθηκαν αεροπορικώς στα μέσα Φεβρουαρίου, επισημαίνει, σε ένα δελτίο τύπου η British Antarctic Survey (BAS), ένας ερευνητικός οργανισμός σε πολικές περιοχές, που ερευνά την περιοχή.
«Οι ομάδες μας είναι προετοιμασμένες εδώ και χρόνια για το ενδεχόμενο ένα παγόβουνο να αποκολληθεί από την πλατφόρμα πάγου Brunt» ανέφερε η Τζέιν Φράνσις, διευθύντρια του BAS, ενώ ερευνητικές ομάδες παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη των ρηγμάτων χάρη σε ένα αυτοματοποιημένο δίκτυο οργάνων GPS υψηλής ευκρίνειας, περιμετρικά του σταθμού.
Τα δεδομένα αυτά, τα οποία εστάλησαν στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για ανάλυση, επέτρεψαν να σημάνει συναγερμός σήμερα, χωρίς κανένας άνθρωπος να βρίσκεται στην περιοχή.
Τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, καθώς σύμφωνα με την Τζέιν Φράνσις το παγόβουνο μπορεί «είτε να απομακρυνθεί είτε να προσαράξει και να παραμείνει σταθερό» σε κοντινή περιοχή.
Και μπορεί να μην είναι, βέβαια, το μεγαλύτερο παγόβουνο που θα έχει αποκολληθεί από την Ανταρκτική, ωστόσο θα είναι το μεγαλύτερο από τη συγκεκριμένη παγοκρηπίδα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την ευστάθεια του υπόλοιπου παγετώνα. Η παγοκρηπίδα αυτή θεωρούνταν σταθερή, ωστόσο η ρωγμή μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό 2,5 μιλίων. Πριν από μερικές ημέρες η NASA έκανε λόγο για ρωγμές που θα οδηγούσαν στην αποκόλληση τμήματος διπλάσιου της Νέας Υόρκης.
Cracks growing across Brunt Ice Shelf are poised to release an iceberg about twice the size of New York City. https://t.co/PUTVLD2zLy #Antarctica #ice #Landsat pic.twitter.com/eW52B2HXrY
— NASA Earth (@NASAEarth) February 21, 2019