Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ελλάδας στο Μεσολόγγι

Τον δρόμο ώστε n Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ Βαθμού, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ καθώς και όποιος άλλος οργανισμός ή φορέας το επιθυμεί να ενταχθεί σε μια μεγάλη ενεργειακή συμμαχία με πολλαπλά οφέλη ανοίγει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων και αξιοποίησης των ΑΠΕ.

Ένα καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση (μία πρωτοβουλία για την οποία εργάζεται η Περιφέρεια επί περίπου έναν χρόνο) έγινε πριν από λίγες ημέρες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και των εκπροσώπων 38 φορέων που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής μέσω τηλεδιάσκεψης ανακοίνωσε την εκκίνηση των διαδικασιών παραχώρησης από το υπουργείο έκτασης 1.300 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου, με στόχο τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, δυναμικότητας 108 MW και συνολικού προϋπολογισμού περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθεί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα της Ελλάδας και ένα πρωτοποριακό σχέδιο για τα δεδομένας της Ευρώπης, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται σε τέτοια έκταση η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και των ΟΤΑ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στο αίτημα που είχε υποβάλει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για την εγκατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο φωτοβολταϊκών σταθμών που θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τους ΟΤΑ α’ και β’ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ και τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, μέσω κάλυψης των αναγκών τους για ηλεκτρική ενέργεια, μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Σπ. Λιβανός: «Εργαλείο οι ενεργειακές κοινότητες»

«Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους» τόνισε ο κ. Λιβανός στην τοποθέτησή του και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτό μού δίνει με γάλη χαρά να στηρίξω ενεργά τον σχεδιασμό που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για την ενεργειακή αυτονομία του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου».

Ν. Φαρμάκης: «Νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση»

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας μίλησε για μία νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση και κυρίως για την αγροτική παραγωγή, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια επεξεργάστηκε ένα σχέδιο που διαμορφώνει μια οικονομία κλίμακας με τη συνένωση των τοπικών δυνάμεων με ισχυρά οικονομικά οφέλη για όλους, το οποίο παράλληλα υπακούει στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών για αξιοποίηση των ΑΠΕ. «Μετατρέπουμε ένα μεγάλο πρόβλημα σε μία μεγάλη ευκαιρία. Ο ήλιος που δίνει ζωή στα αγροτικά μας προϊόντα αλλά και σε εμάς τους ίδιους θα δώσει νέα ζωή στον τόπο μας» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, ευχαριστώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση αποδοχή της πρότασης.