Ανησυχία για ρύπανση ποταμού έπειτα από πυρκαγιά σε αγωγό αερίου στη Σιβηρία

Πυρκαγιά ξέσπασε σε υποθαλάσσιο αγωγό αερίου στο μέσον ενός παγωμένου ποταμού στη Σιβηρία, προκαλώντας ανησυχίες και ελέγχους για ενδεχόμενη ρύπανση, όπως ανέφερε χθες εκπρόσωπος της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας Rostekhnadzor που ειδικεύεται στον έλεγχο των υποδομών. Σύμφωνα με τον με τον Αντρέι Βιλ της Rostekhnadzor, περίπου 700 τόνοι ενός μείγματος υγροποιημένου αέριου πετρελαίου (προπάνιο και βουτάνιο) βρίσκονταν σε εκείνο το τμήμα του αγωγού.

Ο μεγαλύτερος ρωσικός πετροχημικός όμιλός Sibur, στον οποίο ανήκει ο αγωγός, ανέφερε ότι η διαρροή αερίου, που σημειώθηκε το Σάββατο, προκάλεσε μικρή πυρκαγιά στον ποταμό Ομπ, ο οποίος είναι καλυμμένος με πάγο και χιόνι αυτή την εποχή, στον αυτόνομο τομέα Χάντι-Μάνσι. Η εταιρία διαβεβαίωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε 44 χλμ. μακριά από κατοικημένες περιοχές, ότι δεν προκάλεσε θύματα και πως δεν συνιστά «κίνδυνο για τον πληθυσμό και το περιβάλλον». Η Sibur ανέφερε ότι οι εναπομείναντες υδρογονάνθρακες καίγονται σε υποδομές που προβλέπονται γι΄αυτό τον σκοπό, ενώ ο Αλεξάντρ Τεπλιάκοφ, στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε χθες ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και ότι η επιχείρηση θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για ενδεχόμενες συνέπειες.

Όμως ο εκπρόσωπος της Rostekhnadzor, μιλώντας στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram, εκτίμησε: «Οι δηλώσεις που κάνουν λόγο για απουσία κινδύνου για το περιβάλλον εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες». Επίσης, δημοσιοποίησε δύο φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες και δείχνουν φλόγες αερίου εκεί όπου κάηκε το υπερβάλλον αέριο και το σημείο της διαρροής απ’ όπου αναδύεται καπνός.

Το Σάββατο, η Σβετλάνα Ραντιονόβα, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας προστασίας της φύσης (Rosprirodnadzor) ανήρτησε βίντεο που έδειχνε μεγάλες φλόγες να υψώνονται μέσα στη νύχτα από τον αγωγό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τοπικές Αρχές, διευκρίνισαν ότι 27 άνθρωποι και 12 μηχανήματα βρίσκονται επί τόπου, θα γίνουν αναλύσεις στο νερό προκειμένου να εντοπιστεί οποιαδήποτε μόλυνση και θα διεξαχθεί έρευνα για τις αιτίες που προκάλεσαν το ατύχημα.

Ο Ιβάν Μπλόκοφ, εκπρόσωπος της Greenpeace, ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι συνέπειες μιας διαρροής αερίου είναι «πολύ πιο περιορισμένες» από εκείνες της διαρροής πετρελαίου. Στη Ρωσία, οι βιομηχανικές μολύνσεις είναι συχνές λόγω των παλιών υποδομών ή της έλλειψης ελέγχων.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο μεταλλευτικός γίγαντας Nornickel καταδικάστηκε να καταβάλει 146,2 δισ. ρούβλια (1,6 δισ. ευρώ) μετά τη διαρροή, στα τέλη Μαΐου του 2020, 21.000 τόνων καυσίμου στον υδροφόρο ορίζοντα της ρωσικής Αρκτικής.