Το χαρακτηριστικό παράδειγμα του κτιρίου City Link στο κέντρο της Αθήνας εξετάστηκε πρόσφατα σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν η ελληνική πρεσβεία στην Τιφλίδα και η European Business Association, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις και η νέα αγορά που διαμορφώνεται στο real estate, το οποίο πλέον εστιάζει στη βιωσιμότητα και στα πράσινα κτίρια.
Το 2020 το City Link έγινε το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε με το Γερμανικό Σύστημα Αειφόρου Δομήσεως (DGNB), ενώ η εταιρεία ΓραμΑρ ήταν ο κύριος σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για την ολοκλήρωση της πιστοποίησης. Όπως ανέφερε ο Μηνάς Διακάκης, μηχανικός μηχανολόγος στη ΓραμΑρ, μία σημαντική πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η εταιρεία ήταν το ότι, ενώ η πιστοποίηση DGNB δίνεται συνήθως σε κτίρια αποκλειστικής χρήσης, το City Link αποτελείται κατά 75% από εμπορικούς χώρους (καταστήματα, θέατρα, εστιατόρια, γυμναστήριο) και κατά 25% από γραφεία (κεντρικά γραφεία Τράπεζας Πειραιώς, Picar). Ένα επιπλέον ζήτημα ήταν ότι υπήρχαν περιορισμοί ως προς το εύρος των παρεμβάσεων που μπορούσαν να υλοποιηθούν, λόγω του χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέο, ενώ το γεγονός ότι στο κτίριο στεγάζονται τα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς σήμαινε ότι για λόγους εμπιστευτικότητας δεν ήταν εφικτή η παρουσίαση όλων των λεπτομερειών. Τελικά το City Link πιστοποιήθηκε με βαθμολογία Silver με βάση κριτήρια όπως η ποιότητα του περιβάλλοντος, η οικονομική ποιότητα και η κοινωνική πολιτισμική και λειτουργική ποιότητα.
Με αφορμή την περίπτωση του City Link, ο κ. Διακάκης αναφέρθηκε στις τάσεις που διαμορφώνονται στπν αγορά των ακινήτων, τονίζοντας ως προς το σκέλος του σχεδιασμού ότι οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε πιο πράσινα σχέδια, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως οι συμβουλευτικές εταιρείες θα είναι στο μέλλον πιο προσανατολισμένες στις μηδενικές εκπομπές.
Ως προς το κατασκευαστικό κομμάτι, επεσήμανε ότι η πιστοποίηση DGNB περιλαμβάνει και τα κατασκευαστικά υλικά και άρα είναι σημαντικός ο επαναπροσδιορισμός των υλικών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής θα πρέπει να ενσωματώνονται στα κτίρια φωτοβολταϊκά, προκειμένου να μπορούν να είναι βιώσιμα. Εκτίμησε επίσης ότι στο εξής θα υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία για χρηματοδότηση βιώσιμων κτιρίων. Όμως ακόμα και σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα των κτιρίων, προέβλεψε ότι ανοίγει μία νέα αγορά στην οποία οι πιστοποιήσεις ISC και άλλες θα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο.