Ε.Ε.: Σχέδιο για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υφασμάτων που δεν έχουν πωληθεί

Σε συμφωνία για την απαγόρευση της καταστροφής υφασμάτων που δεν έχουν πωληθεί κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της συμφωνίας είναι η μείωση των απορριμάτων, μέσω μεγαλύτερης επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

Στην Ευρώπη η κατανάλωση υφασμάτων έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Περίπου 5,8 εκατ. τόνοι υφασμάτων πετιούνται κάθε χρόνο στην Ε.Ε., δηλαδή περίπου 11 κιλά ανά άτομο, πολλά από τα οποία καταλήγουν σε χωματερές ή αποτεφρώνονται.

Προτού γίνει νόμος, οι κυβερνήσεις και το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσουν για τον κανονισμό Ecodesign for Sustainable Products. Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Μάρτιο 2022, η ίδια θα καθόριζε σε μεταγενέστερο στάδιο αν θα έθετε σε εφαρμογή απαγορεύσεις καταστροφής. Ωστόσο οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι η απαγόρευση καταστροφής ενδυμάτων που δεν έχουν πουληθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως, αντί να περιμένουν από την Επιτροπή να διενεργήσει αξιολόγηση η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια.

Μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, με λιγότερους από 250 εργαζόμενους, θα έχουν μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων ετών, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα εξαιρεθούν.

Η Ισπανία, η οποία θα αναλάβει τον Ιούλιο την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε., αναμένεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα πρέπει να καθορίσει τη θέση του, όμως φαίνεται ότι μπορεί να ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της καταστροφής υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί και ηλεκτρονικών συσκευών.

«Ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος»

Ο νέος νόμος θα προβλέπει τη δημιουργία ενός «ψηφιακού διαβατηρίου», που θα δείχνει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενός προϊόντος προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφέρει ότι η καταστροφή καταναλωτικών προϊόντων που δεν έχουν πουληθεί, όπως τα είδη ένδυσης και υπόδησης, γίνεται ένα πρόβλημα που εκτείνεται σε όλη την Ε.Ε., ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των online πωλήσεων.

Η Γαλλία διαθέτει ήδη νομοθεσία κατά των απορριμμάτων, βάσει της οποίας απαγορεύει την καταστροφή προϊόντων, εκτός των τροφίμων, που δεν έχουν πωληθεί.

Πηγή: protothema.gr