ΟΗΕ: Νέο «καμπανάκι» για τη ρύπανση από πλαστικά

Έκκληση για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικό απηύθυνε για ακόμη μία φορά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο Γκουτέρες επεσήμανε ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 400 εκατ. τόνοι πλαστικού παράγονται παγκοσμίως, το ένα τρίτο των οποίων χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. «Κάθε μέρα το ισοδύναμο περισσότερων από 2.000 απορριμματοφόρων γεμάτων πλαστικό απορρίπτεται στους ωκεανούς, στα ποτάμια και στις λίμνες μας. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Τα μικροπλαστικά βρίσκουν τον δρόμο τους στα τρόφιμα που τρώμε, στο νερό που πίνουμε και στον αέρα που αναπνέουμε. Το πλαστικό είναι κατασκευασμένο από ορυκτά καύσιμα – όσο περισσότερο πλαστικό παράγουμε, τόσο περισσότερα ορυκτά καύσιμα καίμε και τόσο χειρότερη είναι η κλιματική κρίση».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να διαμορφωθεί ένα καθαρότερο, υγιέστερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους και να εργαστεί σαν «ένα» -κυβερνήσεις, εταιρείες και καταναλωτές- για να «σπάσει» ο εθισμός στα πλαστικά και να οικοδομηθεί μια πραγματικά κυκλική οικονομία.

Στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται και στις λύσεις που έχουν κατατεθεί: «Πέρυσι, η παγκόσμια κοινότητα άρχισε να διαπραγματεύεται μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης. Αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα. Μια νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δείχνει ότι μπορούμε να μειώσουμε την πλαστική ρύπανση κατά 80% έως το 2040, εάν δράσουμε τώρα για την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, τον αναπροσανατολισμό και τη διαφοροποίηση μακριά από τα πλαστικά».

Πηγή: protothema.gr