EIU: Η ξηρασία θα εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη

Η έλλειψη βροχοπτώσεων σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης από την αρχή του 2023 αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερη παραγωγή τροφίμων και να ωθήσει ανοδικά τις τιμές τους επόμενους μήνες σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Economist Inteligence Unit με θέμα την κλιματική κρίση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει τη μείωση των βροχοπτώσεων σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης από την αρχή του 2023, ιδιαίτερα στις δυτικές και κεντρικές περιοχές.

Οι παραγωγοί τροφίμων στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ολλανδία έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις χαμηλές βροχοπτώσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται ότι οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα είναι χαμηλότερες το 2023, γεγονός που μπορεί να ωθήσει τις τιμές των τροφίμων υψηλότερα και να ασκήσει περαιτέρω πληθωριστική πίεση στην οικονομία.

Ήδη, όπως είναι γνωστό, χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση του νερού και εάν δεν αυξηθεί η συχνότητα των βροχοπτώσεων πιθανότατα θα ληφθούν νέα μέτρα. Ο αγροτικός τομέας, ο οποίος έχει ήδη πληγεί από υψηλότερο κόστος εισροών, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της εργασίας και των μεταφορών, θα επηρεαστεί επίσης από τον ξηρασία.

Φυσικά, η Ευρώπη δεν είναι η μόνη ήπειρος που πλήττεται από την κλιματική κρίση.

Η γεωργία αντιπροσωπεύει το 10%-12% του ΑΕΠ στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και αποτελεί μεγάλη πηγή απασχόλησης. Η παρατεταμένη ξηρασία τα τελευταία χρόνια και η έλλειψη βροχοπτώσεων κατά την κρίσιμη περίοδο φύτευσης για το 2023 σημαίνει ότι η λειψυδρία θα παραμείνει ένα πιεστικό ζήτημα στην περιοχή.

Οι προσπάθειες να αμβλυνθούν οι πιέσεις στο κόστος ζωής μέσω των επιδοτήσεων επιβαρύνουν τους ήδη «τεντωμένους» προϋπολογισμούς.

Ωστόσο, οι τιμές θα παραμείνουν σημαντικά πάνω από τα προ του κορωνοϊού επίπεδα ενώ μακροπρόθεσμα η παραγωγή τροφίμων αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις.