Το επίπεδο ραδιενέργειας στη Γαλλική Πολυνησία κατά τις πυρηνικές δοκιμές έχει υποτιμηθεί

Το πραγματικό επίπεδο ραδιενέργειας στο οποίο εξετέθη ο πληθυσμός της Γαλλικής Πολυνησίας κατά τη διάρκεια των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών στον Ειρηνικό (1966-1996) έχει υποτιμηθεί, σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Disclose που δημοσιεύεται σήμερα.

Επί δύο χρόνια το Disclose ανέλυσε 2.000 σελίδες στρατιωτικών στοιχείων, αποχαρακτηρισμένων το 2013 από το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, σε συνεργασία με το βρετανικό 3D Interpret και το ερευνητικό πρόγραμμα Science and security global του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Η έρευνα έφτασε στην «επαναξιολόγηση της δόσης στον θυρεοειδή των κατοίκων των νησιών Γκαμπιέ, Τουρέια και Ταϊτή κατά τη διάρκεια των έξι πυρηνικών δοκιμών με τη μεγαλύτερη ραδιενεργό ρύπανση στην ιστορία του Κέντρου Πειραματισμών Ειρηνικού. Αποτέλεσμα: οι εκτιμήσεις κυμαίνονται ανάμεσα στις 2 και στις 10 φορές υψηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (CEA) το 2006» σύμφωνα με το Disclose.

Για να εξηγήσει τη διαφορά στους δικούς του υπολογισμούς και τους υπολογισμούς του CEA, το Disclose αναφέρεται σε διαφορετικές ερμηνείες των δεδομένων.

Για παράδειγμα, για την πυρηνική δοκιμή του 1966 στην Μουρουροά, η οποία ονομάστηκε Aldebaran, οι επιστήμονες του CEA «θεωρούν ότι ο τοπικός πληθυσμός δεν έπινε παρά νερό του ποταμού, και όχι βρόχινο νερό». Ομως, πολλοί κάτοικοι του αρχιπελάγους έπιναν βρόχινο νερό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σε ό,τι αφορά τη δοκιμή Centaure, τον Ιούλιο 1974, «σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, που βασίζονται σε επιστημονική επαναξιολόγηση της ρύπανσης με ραδιενέργεια στη Γαλλική Πολυνησία, περί τους 110.000 κάτοικοι εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του αρχιπελάγους την εποχή εκείνη» σύμφωνα με την έρευνα.

«Χρησιμοποιήσαμε τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τη Μικτή Υπηρεσία Ραδιολογικής Ασφάλειας (SMSR) την εποχή της δοκιμής (1974). Τα ίδια δεδομένα που χρησιμοποίησε το CEA για την επαναξιολόγηση των δημοσιευμένων δεδομένων σε μελέτη του 2006… Αλλά σύμφωνα με τη δική μας μελέτη, οι εκτιμήσεις του CEA σε ό,τι αφορά την εναπόθεση στο έδαφος ήταν υποτιμημένες κατά περισσότερο του 40%.

Η μελέτη του CEA αποτελεί σημείο αναφοράς για την Επιτροπή Αποζημιώσεων των Θυμάτων των Πυρηνικών Δοκιμών (Civen) στην εξέταση των φακέλων των θυμάτων των πυρηνικών δοκιμών.

Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των πολιτών της Πολυνησίας στους οποίους έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ανέρχεται σε 63 άτομα, σύμφωνα με το Disclose.