Το ESG στο επίκεντρο των συγχωνεύσεων και εξαγορών

Οι αυξανόμενες προσπάθειες των κυβερνήσεων να απελευθερώσουν τις οικονομίες τους από τον άνθρακα στρέφουν τον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών στο ESG.

Όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα της GlobalData, τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια τέθηκαν στο επίκεντρο των περισσότερων συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) παγκοσμίως και σε όλους τους τομείς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Διαπιστώθηκε ότι η συμπερίληψη των ESG κριτηρίων πέτυχε 104 συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών συνολικής αξίας 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Το ESG ήταν επίσης το κορυφαίο θέμα που οδήγησε σε συμφωνίες στους τομείς των επιχειρηματικών και καταναλωτικών υπηρεσιών και στους τομείς της ενέργειας (η περιβαλλοντική πτυχή του).

Σχετικά με αυτό, η GlobalData σημείωσε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση στο περιβάλλον με μια μετάβαση από ένα εθελοντικό καθεστώς σε ένα υποχρεωτικό, με γνώμονα τις κυβερνητικές εντολές και όχι από την πίεση των καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, μια σειρά από νέους περιβαλλοντικούς νόμους βρίσκονται στα σκαριά, καθώς και περισσότερη κρατική υποστήριξη και επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

«Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές δεν επηρεάζει μόνο τις βιομηχανικές συμφωνίες. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και καταναλωτές επιδιώκουν να αναπτύξουν δυνατότητες, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τη στρατηγική τους για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές εν μέσω αυξημένων κανονισμών και μεγαλύτερης κρατικής οικονομικής στήριξης για καθαρή ενέργεια», σχολιάζει ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ανώτερος αναλυτής της GlobalData.

Τα άλλα κορυφαία θέματα που ώθησαν τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στο δεύτερο τρίμηνο ήταν οι αναδυόμενες οικονομίες καθώς οι εταιρείες δραστηριοποιούνται σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές, η τεχνητή νοημοσύνη καθώς η τεχνολογία γίνεται όλο και περισσότερο ικανή να λύνει προβλήματα της πραγματικής ζωής, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς οι οργανισμοί προσπαθούν να σταθεροποιηθούν μετά τα σοκ της πανδημίας Covid-19, την έλλειψη ημιαγωγών και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έγιναν συμφωνίες συνολικής αξίας 602 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένες κατά 28% σε σχέση το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο αριθμός των συμφωνιών, ωστόσο, μειώθηκε από 8.275 συμφωνίες το πρώτο τρίμηνο σε 8.001 το δεύτερο τρίμηνο.