Oxfam: Το 1% των πλούσιων του πλανήτη εκπέμπει ίση ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου όσο τα 2/3 των φτωχότερων

Ίση ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με αυτή που εκπέμπουν τα δυο τρίτα του φτωχότερου πληθυσμού -δηλαδή 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι και πλέον- εκπέμπει μόλις το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση για το κλίμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam που δόθηκε χθες Κυριακή στη δημοσιότητα.

«Αν και ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι κοινή πρόκληση, κάποιοι ευθύνονται πολύ περισσότερο από άλλους για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το γεγονός» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαξ Λόσον, εκ των συντακτών της έκθεσης.

«Όσο πλουσιότερος είσαι τόσο πιο εύκολο είναι να μειώσεις τις προσωπικές εκπομπές σου κι αυτές που συνδέονται με τις επενδύσεις σου» τόνισε ο Λόσον  και πρόσθεσε: «Δεν έχεις ανάγκη τρίτο αυτοκίνητο, τέταρτες διακοπές, ούτε να επενδύεις στη βιομηχανία τσιμέντου».

Η έκθεση, με τίτλο «Κλιματική Ισότητα: Ένας πλανήτης για το 99%», βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για το Περιβάλλον (Stockholm Environment Institute, SEI) όσον αφορά τις εκπομπές που συνδέονται με την κατανάλωση ανά εισοδηματική κατηγορία ως το 2019.

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων της είναι και το ότι το 1% των πλουσιότερων του κόσμου (δηλαδή περίπου 77 εκατομμύρια άνθρωποι) ευθύνεται για το 16% των παγκόσμιων εκπομπών, εξαιτίας της κατανάλωσής του. Πρόκειται για ποσότητα ίση με αυτή που εκπέμπεται από το 66% των φτωχότερων, ή 5,11 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Το εισοδηματικό όριο για να συμπεριληφθεί κάποιος στο 1% των πλουσιότερων αναπροσαρμόζεται κατά χώρα, ανάλογα με την αγοραστική δύναμη: για παράδειγμα, στις ΗΠΑ το όριο είναι τα 140.000 δολάρια (128.000 ευρώ), ενώ στην Κένυα τα 40.000 δολάρια.

Στη Γαλλία, σε 10 χρόνια, το 1% των πλουσιότερων έκανε ετήσιες εκπομπές ίσες με αυτές του 50% των φτωχότερων. Ακόμα κι αν εξαιρεθούν αυτές που οφείλονται στις επενδύσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH και πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία Μπερνάρ Αρνό έχει αποτύπωμα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 1.270 φορές υψηλότερο από αυτό του μέσου Γάλλου.

«Θεωρούμε πως, αν οι κυβερνήσεις δεν υιοθετήσουν κλιματική πολιτική που θα είναι προοδευτική, θα προβλέπει δηλαδή πως οι άνθρωποι που κάνουν τις μεγαλύτερες εκπομπές θα καλούνται να κάνουν τις μεγαλύτερες θυσίες, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ καλές πολιτικές» έκρινε ο κ. Λόσον.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να επιβληθεί ειδικό τέλος σε όσους παίρνουν πάνω από δέκα πτήσεις τον χρόνο ή να επιβληθεί φόρος σε επενδύσεις που δεν είναι οικολογικές πολύ υψηλότερος από αυτόν στις πράσινες επενδύσεις, επισημαίνει η Oxfam.

Πηγή: iefimerida.gr