ΟΗΕ στην COP28: «Όχι άλλες προσποιήσεις, οι κυβερνήσεις να αποφασίσουν τώρα μέτρα κατά των ορυκτών καυσίμων»

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να προσποιούνται και να θέσουν φιλόδοξους στόχους ώστε να τελειώσει η εποχή των ορυκτών καυσίμων όπως τη γνωρίζουμε» δήλωσε κατηγορηματικά χθες Τετάρτη ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα Σάιμον Στιλ, καθώς το μέλλον του άνθρακα και του πετρελαίου βρίσκεται στο επίκεντρο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28).

Οι δηλώσεις έγιναν, η διάσκεψη στο Ντουμπάι πλησιάζει στο μέσον της. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε μια πιθανή συμφωνία για τη «σταδιακή κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων ή τη «σταδιακή απομείωση» της χρήσης τους, όπως ζητούν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

«Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν στις διαπραγματευτικές ομάδες τους καθαρές εντολές πορείας. Χρειαζόμαστε μέγιστες φιλοδοξίες, όχι σκοράρισμα πόντων ή πολιτικές του ελάχιστου κοινού παρονομαστή» δήλωσε ο Στιλ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Έχουμε ένα εναρκτήριο κείμενο στο τραπέζι… Αλλά είναι ένας σωρός ευχολογίων και προσποιήσεων. Το θέμα τώρα είναι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι… Υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, που μιλάνε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Οι συμμετέχοντες μπορεί να επιλέξουν να αφαιρέσουν αυτή την αναφορά, θα πρέπει όμως να προτείνουν μια πολύ σαφή δήλωση που σηματοδοτεί τη λήξη της εποχής των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη παρουσιάστηκε ένα προσχέδιο του τελικού κειμένου που παρέθετε τρεις επιλογές για τα ορυκτά καύσιμα, από το να μη λέει τίποτα μέχρι το να καλεί για πλήρη κατάργηση της χρήσης τους.

Διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες αναμένεται να παραδώσουν τη σκυτάλη στους υπουργούς των χωρών τους για το επόμενο στάδιο στη διαπραγμάτευση.

Πηγή: in.gr