Δύο ημερίδες της ΡΑΑΕΥ για τις ΑΠΕ, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και των κλιματικά ουδέτερων πόλεων της χώρας θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια δύο ημερίδων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green» που διοργανώνει η HELEXPO-ΔΕΘ στο Κτίριο 14 των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης.

Η διοργάνωση των ημερίδων από τη ΡΑΑΕΥ στη συγκεκριμένη έκθεση για δεύτερη συνεχή χρονιά αποτυπώνει τη δέσμευση της Αρχής για έναν διαρκή και ισχυρό διάλογο με την ενεργειακή αγορά, τους καταναλωτές και την Κοινωνία των Πολιτών, αναδεικνύοντας τις νέες προοπτικές που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση.

Η πρώτη ημερίδα θα διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη στις 10.30 το πρωί. Στο πρώτο μέρος με τίτλο «Τρέχουσες εξελίξεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ» θα παρουσιαστούν από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης ΑΠΕ & Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ Ιωάννη Χαραλαμπίδη και από τα στελέχη της Διεύθυνσης Άγγελο Χαντζηγιάννη, Ματίνα Λαμπράκη, Δωροθέα Πολίτη, Ευθυμία Ανεμοδουρά και Κωνσταντίνο Λεβεντάκο τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για μονάδες αποθήκευσης, η πορεία της αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, το νέο εργαλείο «ηλεκτρονικό μητρώο αδειοδότησης» που μειώνει τη γραφειοκρατία, τα συμπεράσματα από την παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων ΑΠΕ και τις εγγυητικές επιστολές τους, και θα παρουσιαστούν συνολικά στατιστικά στοιχεία για την πορεία διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο «Θαλάσσια αιολικά πάρκα» θα παρουσιαστούν το πλαίσιο ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι τρέχουσες εξελίξεις από την πλευρά της ΕΔΕΥΕΠ, σημαντικά ζητήματα χωροταξίας που άπτονται συζήτησης και, τέλος, οι κατευθύνσεις των ίδιων των επενδυτών ώστε να καταστεί επιτυχές το όλο εγχείρημα. Θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με κεντρική ομιλία, ο προϊστάμενος Δ/νσης Στρατηγικής και Διεθνών θεμάτων και προϊστάμενος Τμήματος Υποδομών Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, δρ Γεώργιος Λοΐζος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος, ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και δικηγόρος Δημήτριος Μέλισσας και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος.

Η δεύτερη ημερίδα είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή στις 15.00 και αφορά τον σχεδιασμό και τα κλιματικά σύμφωνα των επιλεγμένων δήμων της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 από και προς τον πολίτη». Η Αρχή επέλεξε να δώσει βήμα στους δημάρχους, οι πόλεις των οποίων επελέγησαν να συμμετάσχουν στις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, από και προς τον πολίτη». Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, αναπλ. καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, δρ Ανδρέας Πουλλικκάς, ο αντιπρόεδρος του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ Δημήτρης Φούρλαρης, το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων Χρύσης Νικολαΐδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης και ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.

Συντονιστής των εκδηλώσεων θα είναι ο δρ Διονύσιος Παπαχρήστου, δ/ντης Επικοινωνίας της ΡΑΑΕΥ.

Παράλληλα, στο Κτίριο 14 των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ θα εκτίθενται έργα ζωγραφικής μαθητών και φοιτητών τα οποία επελέγησαν από τον Διαγωνισμό Ζωγραφικής της ΡΑΑΕΥ που είχε πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ (09-17 Σεπτεμβρίου 2023).

Πηγή: ienergeia.gr