Βρετανία: Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν ακόμη και σε αρχαιολογική ανασκαφή

Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν εντόπισαν Βρετανοί αρχαιολόγοι στην πόλη Γιορκ της Αγγλίας, που είναι γνωστή για τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια και τα νομίσματα από την εποχή των Βίκινγκ. Θαμμένα στους λόφους και στα χωράφια του Γιορκ βρέθηκαν μικροπλαστικά.

Όπως αναφέρει το Futurism.com, Βρετανοί αρχαιολόγοι βρήκαν μικροπλαστικά ανάμεσα σε ιζήματα που χρονολογούνται από τον 1ο και 2ο αιώνα, τα οποία είχαν ανασκαφεί στο Γιορκ και αποθηκευτεί για μελέτη τη δεκαετία του 1980. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν σε νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Science of The Total Environment».

«Αυτά που μέχρι τώρα θεωρούνταν παρθένα αρχαιολογικά κοιτάσματα, ώριμα για έρευνα, είναι στην πραγματικότητα μολυσμένα με πλαστικά, συμπεριλαμβανομένων κοιτασμάτων, δείγματα από τα οποία ελήφθησαν και αποθηκεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Γιορκ και κύριος συντάκτης της μελέτης Τζον Σκόφιλντ.

Η ομάδα ανέλυσε ιστορικής σημασίας ιζήματα από δύο τοποθεσίες στο Γιορκ που συλλέχθηκαν τη δεκαετία του 1980 και τα συνέκρινε με δείγματα από δύο άλλες κοντινές τοποθεσίες.

Αφού επεξεργάστηκαν τα ιζήματα και έκαναν χημική ανάλυση στα δείγματα, οι ερευνητές βρήκαν μικροπλαστικά τόσο στα ιζήματα που είχαν ανασκαφεί τη δεκαετία του 1980 όσο και στα σύγχρονα δείγματα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα μικροπλαστικά μπήκαν στα αρχειακά δείγματα όχι κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους, αλλά όταν αυτά βρίσκονταν ακόμη στο έδαφος, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης είναι τόσο μολυσμένος με πλαστικά απόβλητα που οι τοποθεσίες είχαν ήδη μολυνθεί πριν από δεκαετίες.

Πώς βρέθηκαν εκεί; Οι ερευνητές είχαν ξεθάψει τα αρχειοθετημένα δείγματα από τοποθεσίες που βρίσκονταν στην πλημμυρική πεδιάδα του ποταμού Ουζ, επομένως ο πιθανότερος «ένοχος» είναι η κίνηση του νερού.

Αυτή η μελέτη, όπως και ένα άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη Λετονία που αποκάλυψε μικροπλαστικά σε στρώματα που χρονολογούνται από το 1700 και δεν είχαν πειραχθεί από τον άνθρωπο, καθιστούν σαφές ότι στο μέλλον οι αρχαιολόγοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ένα ορισμένο επίπεδο μόλυνσης από πλαστικά.

«Είμαστε εξοικειωμένοι με τα πλαστικά στους ωκεανούς και στα ποτάμια» δήλωσε ο Σκόφιλντ, ωστόσο έσπευσε να προσθέσε: «Εδώ όμως βλέπουμε την ιστορική κληρονομιά μας να ενσωματώνει τοξικά στοιχεία. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε στη συνέχεια είναι σε ποιον βαθμό αυτή η μόλυνση θέτει σε κίνδυνο την αποδεικτική αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων και την εθνική τους σημασία».

Πηγή: cnn.gr