ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ – Δεν «βλέπουν» άμεση κλιμάκωση κυβερνητικοί κύκλοι

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και λίγη ώρα μετά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ,ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεψε εσπευσμένα από την Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα, αξιολογήθηκε η κατάσταση καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάχυσης της κρίσης, ενώ επίσης δηλώθηκε, όπως ανέφερε και ο Κυριάκος Μητοστάκης, με κάθε τρόπο η στήριξη της χώρας σε οποιαδήποτε προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί αυτή η κρίση.

Η διπλωματική δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί, ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς. Σύμφωνα με πληροφορίες. το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων από την πρώτη στιγμή της κρίσης είχε αυξημένο πληροφοριακό προσωπικό, μάθαινε όλα τα δεδομένα, είχε έγκαιρη ροή πληροφοριών για την εξέλιξη των γεγονότων και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η διαρκής ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, επιτυγχάνεται δεδομένου ότι έχουν οικοδομηθεί οι σχέσεις στις συμμαχίες των χωρών όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση του κυβερνητικου επιτελείου είναι ότι προς ώρας αποκλιμακωνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιες εκτιμήσεις, λένε, πως η ισραηλινή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε κάποια εκκίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, αλλά κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς οι αβεβαιότητες παραμένουν και είναι πολλές. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και του Τελ Αβίβ.

«Η πιο ισχυρή παραίνεση στους Ισραηλινούς είναι αυτή του Αμερικανού προέδρου, η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται να πιάνει τόπο. Μένει να δούμε για πόσο και τι θα διαμειφθεί στο παρασκήνιο για να είναι παρατεταμένη. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάποιος άμεσος οικονομικός αντίκτυπος, αλλά είμαστε σε αναμονή», αναφέρει πηγή του ΚΥΣΕΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τονίζει σε δήλωση του πως «η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη

Συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Ο πολιτικός κόσμος εναντίον της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μ. Ανατολή

Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή παρακολουθεί ανήσυχη η Αθήνα. Για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός. Απέναντι στην κλιμάκωση της σύρραξης στέκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης και καλούν την κυβέρνηση να μην εμπλακεί η Ελλάδα καθ` οιονδήποτε τρόπο.

Την αντίδρασή τους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη επίδειξη ισχύος εις βάρος του Ισραήλ και να επισημαίνει πως «καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας».

Καταδικαστέα η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με πολύ σοβαρούς κινδύνους για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την επίθεση του Ιράν και αναφέρει χαρακτηριστικά πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αποφυγή επέκτασης της σύρραξης, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για την προστασία των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος τονίζει ότι η ιρανική επίθεση συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και σημειώνει πως οι λαοί της περιοχής, μαζί και ο ελληνικός λαός είναι στη δίνη μεγάλων κινδύνων. «Τώρα να δυναμώσει η λαϊκή απαίτηση», αναφέρει το ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να αποσύρει άμεσα τη στήριξή της στο «κράτος δολοφόνο» του Ισραήλ, όπως το αναφέρει, και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο σημειώνει: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην ανοίξει και αυτό το μέτωπο, γιατί τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ισραήλ και Ιράν μπορούν να βάλουν φωτιά σε όλο τον πλανήτη».

Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά την ιρανική επίθεση ζήτησε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος σημειώνει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες. «Η Νέα Αριστερά καλεί την ελληνική κοινωνία σε φιλειρηνικό συναγερμό. Να ηχήσει σε όλη τη χώρα το σύνθημα όχι στον πόλεμο».