Θ. Σκυλακάκης: 13 δεσμεύσεις της Ελλάδας για την προστασία των θαλασσών

Τις βασικότερες δεσμεύσεις της χώρας μας όσον αφορά την προστασία των θαλασσών ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στην έναρξη των εργασιών του 9ου Our Ocean Conference (OOC), το οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα.

Παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, επί θητείας του οποίου το 2014 άρχισε η πρωτοβουλία OOC, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα λαμβάνει 21 δεσμεύσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. δολαρίων, οι οποίες καλύπτουν και τους έξι βασικούς θεματικούς τομείς της dιάσκεψης, δηλαδή: 1. Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, 2. Βιώσιμη γαλάζια οικονομία, 3. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, 4. Ναυτική Ασφάλεια, 5. Βιώσιμη αλιεία και 6. Θαλάσσια ρύπανση.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, μεταξύ των δεσμεύσεων είναι η δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο. Για την επιτήρησή τους θα αξιοποιηθεί υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, με drones, ραντάρ, δορυφόρους και σκάφη, σε πραγματικό χρόνο, ενώ για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών θα διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπρόσθετα, θα ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ άμεση θα είναι η συνεργασία των αρμοδίων με το Λιμενικό Σώμα.

Υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά των ωκεανών και των θαλασσών στη ρύθμιση του κλίματος και στη διασφάλιση της επιβίωσής μας στον πλανήτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία τους. «Η κλιματική αλλαγή, η θαλάσσια ρύπανση, κυρίως από πλαστικά, και η μη βιώσιμη θαλάσσια μεταφορά, καθώς επίσης η ανεξέλεγκτη αλιεία, οδηγούν στην καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην απώλεια της μοναδικής βιοποικιλότητας… Με το 9ο Our Ocean Conference επιδιώκουμε να κρατήσουμε την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην κορυφή της παγκόσμιας, πολιτικής ατζέντας» ανέφερε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, μίλησε για την επιτυχημένη προσπάθεια διπλασιασμού -τα 30 τελευταία χρόνια- του πληθυσμού θαλάσσιων χελωνών στη χώρα μας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για περισσότερες δράσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. «Σήμερα, οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν σε όλες μας τις θάλασσες ως σύμβολο της νέας μας περιβαλλοντικής προσπάθειας, την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε και στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Μαζί με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη, ο κ. Σκυλακάκης συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση, όπου εξειδικεύτηκαν μερικές από τις δεσμεύσεις της χώρας μας για τη διάσωση των θαλασσών. Ειδικότερα, στις δεσμεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και χρηματοδοτεί το OOC-9 συμπεριλαμβάνονται, οι εξής:

  1. Απαγόρευση της μηχανότρατας σε όλες τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές έως το 2030, ξεκινώντας από τα Θαλάσσια Εθνικά Πάρκα έως το 2026
  2. Διεύρυνση του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας για την επίτευξη του στόχου του 30% έως το 2024
  3. Καθιέρωση εθνικού συστήματος παρακολούθησης και επιτήρησης των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών
  4. Χαρτογράφηση θαλάσσιων οικοτόπων των ελληνικών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών
  5. Δράση για τον εντοπισμό θαλάσσιων οικοτόπων, μεταναστευτικών διαδρομών και περιοχών αναζήτησης τροφής θαλάσσιων χελωνών και ανάπτυξη ψηφιακού Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλιείας στις θαλάσσιες χελώνες
  6. Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος μέτρων για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον τεσσάρων συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών: Κορινθιακός, Θερμαϊκός, Σαρωνικός και Παγασητικός Κόλπος
  7. Εφαρμογή ψηφιακών τεχνικών και συνδυασμένων μεθόδων μέτρησης για τη βελτίωση της παρακολούθησης και επιθεώρησης της θαλάσσιας ρύπανσης
  8. Παρακολούθηση παράκτιων και θαλάσσιων υδάτων, μέσω τηλεπισκόπησης, για την αντιμετώπιση θαλάσσιων, οικολογικών φαινομένων
  9. Διαχείριση και χωροταξικός σχεδιασμός των ελληνικών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών
  10. Μέχρι το 2030 τουλάχιστον 12 λιμένες θα είναι εξοπλισμένοι με υποδομές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τις θαλάσσιες μεταφορές (cold ironing)
  11. Έως το 2030, μείωση κατά 50% των πλαστικών απορριμμάτων και των μικροπλαστικών κατά 30%, σε σύγκριση με το 2019
  12. Αποκατάσταση του 30% συγκεκριμένων τύπων θαλάσσιων, οικοτόπων έως το 2030, με αύξηση του επιπέδου προστασίας των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, με αύξηση του μεγέθους τους και με οριζόντια μέτρα
  13. Καθιέρωση συστήματος παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης διερχόμενων πλοίων για την έγκαιρη αναγνώριση μεγάλων, θαλάσσιων θηλαστικών, ώστε τα πλοία που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα να επιβραδύνουν και να αποφύγουν τη σύγκρουση με αυτά στην περιοχή μεταξύ Κυθήρων, ακρωτηρίου Ταινάρου και ακρωτηρίου Μαλέα.

Πηγή: ertnews.gr