Το κλίμα νευρικότητας και ανησυχίας που πυροδοτήθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή εξακολουθεί να αποτυπώνεται στην ενεργειακή αγορά. Όπως όλα δείχνουν το κλίμα θα εξακολουθήσει να είναι ρευστό και για άγνωστο ακόμη διάστημα να επηρεάζει τις τιμές της ενέργειας, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αναμενόμενης «απάντησης» του Ισραήλ με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι σχεδόν αναμενόμενο οι τιμές στη χονδρική ρεύματος να έχουν πάρει την ανιούσα.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 13 Απριλίου, η τιμή της μεγαβατώρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε υποχωρήσει στα 33,80 ευρώ, θυμίζοντας άλλες μακρινές εποχές…
Ωστόσο, αυτές οι τιμές που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα έπειτα από πολύ καιρό δεν διατηρήθηκαν, καθώς για σήμερα Παρασκευή στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει σκαρφαλώσει στα 73,17 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 6,61% σε σχέση με χθες που ήταν στα 78,34 ευρώ/MWh. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα άλμα 40 ευρώ στην τιμή μέσα σε μόλις 6 ημέρες.
Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, αυτό εμφανίζεται ισορροπημένο. Οι ΑΠΕ διατηρούν τα πρωτεία με ποσοστό 41,64%, ενώ το φυσικό αέριο βρίσκεται στη δεύτερη θέση και πολύ κοντά πλέον, με ποσοστό 36,02%. Ακολουθούν οι εισαγωγές με ποσοστό 15,26%, τα υδροηλεκτρικά με 3,60% και ο λιγνίτης με σχεδόν μηδενική συμμετοχή (της τάξης του 0,12%).
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένει σταθερά πάνω από τα 30 ευρώ. Συγκεκριμένα, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF, η τιμή του καυσίμου για τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάιο έκλεισε στα 32,14 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 2,7%, ενώ η τάση για τους επόμενους μήνες φαίνεται να είναι ανοδική.
Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες και παρά τα ανοιχτά γεωπολιτικά μέτωπα (Ουκρανία, Μ. Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα) η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν κάτω από το όριο των 30 ευρώ, υποχωρώντας μάλιστα στις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τα 23,18 ευρώ/MWh.
Προφανώς, οι τωρινές γεωπολιτικές εξελίξεις αξιολογούνται από τις αγορές ως ιδιαίτερα κρίσιμες.
Πηγή: newmoney.gr