Σε έναν κόσμο που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνονται κάθε μέρα και πιο έντονες, είναι απαραίτητο να ο καθένας να συμβάλλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στην αντιμετώπισή τους, στην ουσία να αλλάξει τις συνήθειές του με στόχο έναν όσο το δυνατό πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.
Ένα βιώσιμο σπίτι, για παράδειγμα, το οποίο λειτουργεί με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον διευκολύνει να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα του ενοίκου, δίχως αλλάξει σημαντικά τον τρόπο ζωής του. Την ίδια στιγμή μπορεί να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση μείωση των εξόδων.
Πώς μπορεί να γίνει ένα σπίτι ενεργειακά βιώσιμο;
Υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών πρακτικών
Το πρώτο βήμα για ένα πιο βιώσιμο σπίτι είναι η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Ακριβώς για αυτό, σημαντικά είναι η επένδυση σε συσκευές ενεργειακά αποδοτικές, η αντικατάσταση των λαμπών πυρακτώσεως με LED που χρησιμοποιούν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια και η εγκατάσταση έξυπνων θερμοστατών που επιτρέπουν την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του χώρου μας. Επίσης, μία καλή και αξιόπιστη μόνωση είναι η πιο αποτελεσματικής αντιμετώπιση για τις καιρικές συνθήκες, καθώς και ένας τρόπος για τη δημιουργία και τη διατήρηση μίας άνετης και υγιούς ατμόσφαιρας, χωρίς να απαιτείται η χρήση κλιματιστικού ή συσκευής θέρμανσης.
Πρακτικές μείωσης των οικιακών απορριμμάτων
Ένα βιώσιμο σπίτι είναι ένα σπίτι που αποσκοπεί σε ένα μέλλον μηδενικών αποβλήτων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η μείωση αποβλήτων πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, διαμορφώνοντας στον χώρο ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης, το οποίο θα διευκολύνει όλα τα μέλη της οικογένειας να ταξινομούν και να ανακυκλώνουν σωστά τα απόβλητα. Επίσης, η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων από την κουζίνα μπορεί να παρέχει ένα θρεπτικό και πλούσιο χώμα για τα φυτά του κήπου ή τις γλάστρες, μειώνοντας παράλληλα τα απόβλητα που παράγουμε.
Ούτε σταγόνα νερού χαμένη
Μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η λειψυδρία. Για την αντιμετώπισή της μπορούν να εφαρμοστούν τεχνικές εξοικονόμησης νερού, τεχνικές που όχι μόνο θα βοηθήσουν το περιβάλλον αλλά και θα μειώσουν και το κόστος από τον μηνιαίο λογαριασμό του νερού. Ενσωματώνοντας μειωτήρες ροής νερού, συστήματα εξοικονόμησης και βρύσες χαμηλής ροής, επενδύοντας σε προγραμματιστές ποτίσματος σε περίπτωση που υπάρχει κήπος, θα περιοριστεί σημαντικά την άσκοπη κατανάλωση νερού. Το ίδιο ισχύει και με την επισκευή κάποιας διαρροής ή βρύσης που στάζει, καθώς εξαιτίας τους μπορεί να χάνεται έως και 1 λίτρο νερού ανά 10 λεπτά.
Η τεχνολογία «σύμμαχος» στην προσπάθεια
Η τεχνολογία είναι ένας πολύτιμος «σύμμαχος» στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο σπίτι. Χάρη στα προηγμένα συστήματα οικιακού αυτοματισμού, όχι μόνο είναι δυνατός ο έλεγχος των συσκευών από τα smartphones. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να ελέγξει την ένταση του φωτισμού, τη θέρμανση, τον κλιματισμό, τις οικιακές συσκευές, και την ίδια υπάρχει η η δυνατότητα σημαντικής μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτόματα ρολά και κουρτίνες που προσαρμόζονται στο ηλιακό φως, συσκευές παρακολούθησης ενέργειας είναι μόνο μερικά από τα gadget που υπόσχονται ένα αειφόρο και πολύ πιο οικονομικό νοικοκυριό.
Ενσωμάτωση βιώσιμών υλικών για ένα «πράσινο» καταφύγιο
Είτε ένα σπίτι βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής είτε σε διαδικασία ανακαίνισης, η αξιοποίηση ενός βιοκλιματικού σχεδιασμού είναι «το Α και το Ω» για ένα νέο, αειφόρο ξεκίνημα, για τη δημιουργία ενός καταφυγίου το οποίο θα μηδενίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και τη χρήση βιώσιμων υλικών, όπως ξύλο ή ανακυκλωμένο ξύλο και γυαλί, αλουμίνιο και μπαμπού, μη τοξικά χρώματα, κόλλες και στεγανωτικά. Το ίδιο ισχύει και για τα έπιπλα, τους πάγκους, τα πατώματα, τις πόρτες του σπιτιού και τις προσόψεις των συρταριών, τα οποία μπορούν επίσης να αποτελούνται από «πράσινα» υλικά.
Πηγή: in.gr