Μακέδος: Οι μηχανικοί να γίνουν η δύναμη της αλλαγής και να συνδιαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Στις νέες προκλήσεις του κλάδου των μηχανικών, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του επιστημονικού κλάδου, «για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ επενδύσεων και έργων», αναφέρεται ο Κώστας Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και εκ νέου υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ και του Γιώργου Στασινού, στις εκλογές που διεξάγονται αύριο για τη νέα διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνέντευξή του στο Voria.gr.

Ο κ. Μακέδος αναφέρεται στους στόχους και στο όραμα της παράταξης ΔΚΜ και σημειώνει πως τα επόμενα χρόνια θα κινητοποιηθούν κεφάλαια 52 δισ. ευρώ σε μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, ενώ το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών έχει φτάσει σε επίπεδα – ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 17,0 δισ. ευρώ.

«Οι αλλαγές που συντελούνται είναι ραγδαίες και δεν πρέπει να μείνουμε πίσω», αναφέρει ο κ. Μακέδος, προσθέτοντας πως «όσο πιο υπεύθυνοι, σοβαροί και εργατικοί είμαστε, τόσο πιο σύντομα θα δρέψουμε τους καρπούς της προσπάθειάς μας, ως κλάδος και ως χώρα».

Για το brain drain επισημαίνει πως «η μαγική λέξη είναι το “κίνητρο” της επιστροφής στην Ελλάδα», ενώ για τη γενέτειρά  του τη Θεσσαλονίκη λέει πως για δεκαετίες «υπήρξε η πόλη των χαμένων ευκαιριών», εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξος «ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια, όταν ολοκληρωθούν τα σημαντικά έργα υποδομής που υλοποιούνται σήμερα, σε συνδυασμό με τα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, που αναμένεται να έρθουν στην πόλη μας».

Κύριε Μακέδο, αύριο διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ, στις οποίες είστε υποψήφιος με τη ΔΚΜ. Τι διαφορετικό κομίζει η πρόταση της ΔΚΜ για τον τεχνικό κόσμο από τις άλλες παρατάξεις;

Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας αποτελεί τον κοινωνικό εταίρο και τον αξιόπιστο Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας. Έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στην ισχυρή φωνή που απέκτησαν οι μηχανικοί, η οποία τους μετέτρεψε σε ισότιμους συνομιλητές με την Πολιτεία και συμβούλους της στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται. Αποτελούν τον καταλύτη, που ορίζει την ισορροπία ανάμεσα στην αναγκαία εξέλιξη, την ανάπτυξη και το σεβασμό του περιβάλλοντος.

Για αυτό το σημαντικό έργο που επιτελείται συμπαρατάσσομαι και θα συνεχίσω να το κάνω, με την ΔΚΜ και τον άξιο επικεφαλής της και Πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό. Ειδικά τώρα, που οι προκλήσεις είναι ακόμη πιο μεγάλες, οφείλουμε να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να μη χαθεί η ευκαιρία για τους μηχανικούς να συμβάλλουν, αφενός στη μεγαλύτερη προκοπή του κλάδου και αφετέρου να οδηγηθούμε σε μια οικονομία, στιβαρή και βιώσιμη. Περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους μηχανικούς, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επιστημόνων, των ελεύθερων επιχειρηματιών, των startup εταιρειών, δημιουργικές προτάσεις για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ επενδύσεων και έργων.

Για να συνεισφέρουμε όλοι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, καλώ, όλες και όλους να ψηφίσουν στις εκλογές του ΤΕΕ, να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στην παράταξή μας, να δώσουν μια ακόμη νίκη ευθύνης και  μια ανανεωμένη εντολή για να συνεχίσουμε το έργο μας.

Ποιο ειδικό βάρος φέρνει η δική σας υποψηφιότητα στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ από την Αττική;

Βασικός μου στόχος είναι να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις στην πρόοδο και την προοπτική του κλάδου μας. Άλλωστε όλοι οι συνάδελφοι, που συνθέτουμε το ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ, εργαζόμαστε από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον των Μηχανικών, καθιστώντας το ΤΕΕ πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Η οικονομία έχει αναθερμανθεί, έχουμε βγει από το φαύλο κύκλο των μνημονίων, ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνά το 2% και είναι υπερδιπλάσιος αυτού των χωρών της ΕΕ, ενώ μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα πολλά είναι υπό σχεδιασμό. Το RRF, το νέο ΕΣΠΑ και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα κινητοποιήσουν τεράστια κεφάλαια.

Οι μηχανικοί οφείλουν να γίνουν η δύναμη της αλλαγής και να συνδιαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο στηρίζεται σε σύγχρονες και αξιόπιστες υποδομές, με ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά εργαλεία, που υπηρετούν τη βιώσιμη χρηματοδότηση των έργων, καθώς και την ουσιαστική μεγέθυνση της φέρουσας ικανότητας των τεχνικών μας εταιρειών.  Για τον λόγο αυτό εργαζόμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα τόσο στο ΤΕΕ, όσο και στο ΤΜΕΔΕ.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο τεχνικός κόσμος στην Ελλάδα μέσα σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον;

Τα επόμενα χρόνια θα κινητοποιηθούν κεφάλαια € 52 δις σε μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Οι επενδύσεις σε κατασκευές και κυρίως στις υποδομές θα εμφανίσουν εντυπωσιακή αύξηση, άνω του 80% την επόμενη τριετία, φτάνοντας περίπου στο 9% του ΑΕΠ, από το 5% που βρίσκονται σήμερα. Με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ που εκπονήθηκε για το ΤΜΕΔΕ, η αξία παραγωγής του κλάδου των Κατασκευών εκτιμάται ότι έφτασε το 2023 τα € 12,8 δις, επίπεδο υψηλότερο κατά 84% συγκριτικά με το 2017.

Το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών έχει φτάσει σε επίπεδα – ρεκόρ, ξεπερνώντας τα € 17,0 δις.Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις υποδομές και γενικότερα στην κοινωνία, αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση, που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε.

Οι αλλαγές που συντελούνται είναι ραγδαίες και δεν πρέπει να μείνουμε πίσω. Εμείς ως μηχανικοί πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες παθογένειες του κλάδου μας, να ενισχύσουμε τη δημιουργική προσφορά μας στην Πολιτεία, την κοινωνία και την αγορά. Όσο πιο υπεύθυνοι, σοβαροί και εργατικοί είμαστε, τόσο πιο σύντομα θα δρέψουμε τους καρπούς της προσπάθειάς μας, ως κλάδος και ως χώρα.
Κι εδώ θα ήθελα να σταθώ στο 1o διεθνές συνέδριο, που διοργανώνει το ΤΜΕΔΕ στις 13 και 14 Ιουνίου με τίτλο: «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο». Ανοίγουμε το διάλογο και καλούμε όλους να δώσουν το παρών και να συνεισφέρουν στα ερωτήματα του σήμερα, με λύσεις για το κοινό μας αύριο.

Θεωρείτε ότι έχουν γίνει βήματα για την ανάσχεση του brain drain και τη συγκράτηση νέων επιστημόνων και τεχνικών στην χώρα μας;

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Για να υπάρξει ανάσχεση του φαινομένου του brain drain απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τους φορείς. Η μαγική λέξη είναι το «κίνητρο» της επιστροφής στην Ελλάδα. Αυτό κατά την άποψή μου σημαίνει, ποιοτικές και υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, εκσυγχρονισμό του κράτους, κατάλληλη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με την παροχή υβριδικών στεγαστικών δανείων, ώστε να έχουν πρόσβαση στην αγορά κατοικίας οι νέοι μας, ευκαιρίες εξέλιξης και επιμόρφωσης, καλύτερη ποιότητα ζωής. Σήμερα, με την ύπαρξη των πόρων του RRF και του ΕΣΠΑ και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που θα ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, την καινοτομία, και την ένταξή τους στο νέο οικοσύστημα, μπορούμε να ελπίζουμε στην επιστροφή των επιστημόνων μας, από τις ξένες χώρες.

Έχετε συνδέσει τη θητεία σας στην ηγεσία του ΤΜΕΔΕ με τον μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο εγγυοδοτικό και πιστοδοτικό φορέα για τον τεχνικό κόσμο. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία προσφέρει το Ταμείο για τη στήριξη των μηχανικών;

Βασικό μέλημα του ΤΜΕΔΕ αποτελεί η προώθηση όλων εκείνων των πρωτοβουλιών, που θα συμβάλουν στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τεχνικού κλάδου, ο οποίος καλείται να δημιουργήσει τις υποδομές του μέλλοντος. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω επαρκούς χρηματοδότησης, με σύγχρονα και καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο στρατηγικός στόχος του Ταμείου είναι να παρέχει εγγυοδοσία και ρευστότητα στα μέλη του, δημιουργώντας ένα portfolio εξειδικευμένων προϊόντων, με έμφαση στην ψηφιακή εμπειρία εξυπηρέτησης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η δημιουργία της εταιρείας ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions.

Μέσω πρωτοποριακής ψηφιακής πλατφόρμας, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, χορηγώντας μικροδάνεια ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, έως €25.000, με μηδενικά έξοδα, προσφέροντας μια σύγχρονη εμπειρία για τους νέους επιστήμονες, τις startup επιχειρήσεις και τις μικρές μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες του τεχνικού κόσμου.

Ενδεικτικό παράδειγμα της επιτυχίας που γνώρισε αυτός ο νέος τρόπος χρηματοδότησης, αποτελεί η εκταμίευση περισσότερων από € 5,50 εκ., σε πάνω από 270 συναδέλφους μας, τους πρώτους εννιά μήνες λειτουργίας της ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions.

Παράλληλα, μέσω του κοινού μας εγγυοδοτικού ταμείου με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ–ΤΜΕΔΕ) παρέχουμε δανειοδοτήσεις έως € 400.000, με εγγύηση έως το 80% του δανείου, με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής, χωρίς ποινή και δυνατότητα περιόδου χάριτος διάρκειας ενός έτους.
Ήδη, έχουν εκταμιευτεί περί τα € 37 εκ. σε χορηγήσεις, για περισσότερες από 320 τεχνικές εταιρείες.

Σημαντικό και προσθετικά με τα παραπάνω αποτελεί το γεγονός, ότι το ύψος της άμεσης ρευστότητας, που παρείχαμε στα μέλη μας, μέσω των προεξοφλήσεων εγκεκριμένων λογαριασμών δημοσίων συμβάσεων, ανέρχεται σε € 8,0 εκ..

Συνεχίζουμε με στόχο την εύρεση νέων καινοτόμων υπηρεσιών και λύσεων για τους Μηχανικούς. Δεσμευόμαστε, ότι δεν θα σταματήσουμε να σχεδιάζουμε προϊόντα, για να στηρίξουμε τα μέλη μας, διασφαλίζοντας εκείνες τις συνθήκες, όπου όλοι θα έχουν επιλογές και ίσες ευκαιρίες, ιδιαίτερα δε, οι νέοι συνάδελφοί μας.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Θεσσαλονίκη. Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Δυστυχώς για δεκαετίες η Θεσσαλονίκη υπήρξε η πόλη των χαμένων ευκαιριών. Μία πόλη εγκαταλειμμένη με έργα υποδομής, που σχεδιάζονταν, αλλά δεν υλοποιούνταν ποτέ, με την καθημερινότητά της να είναι εφιάλτης για τους συμπολίτες μου. Ήρθε η ώρα, η Θεσσαλονίκη μας να γίνει πραγματικό κέντρο οικονομικών εξελίξεων. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια, όταν ολοκληρωθούν τα σημαντικά έργα υποδομής που υλοποιούνται σήμερα, σε συνδυασμό με τα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, που αναμένεται να έρθουν στην πόλη μας.

Με συστηματική δουλειά και τη στήριξη της Πολιτείας, η νέα δημοτική αρχή μπορεί να κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις της πόλης και να αντιμετωπίσει τις αναπτυξιακές προκλήσεις, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Από την πλευρά μου, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να δω την πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη, να παίρνει αυτό που της αξίζει. Τίποτε λιγότερο.

Πηγη: voria.gr