«Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση»

Must read

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για την τρέχουσα σχολική χρονιά το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση» με τη συμμετοχή 1.155 παιδιών από 16 δημοτικά σχολεία της Αττικής. Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα άρχισε τον Μάιο του 2022 με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης, με έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή. Τα 16 δημοτικά σχολεία της Αττικής που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήρθαν σε επαφή με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, εκπαιδευτικό υλικό και από την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για την έναρξη της ανακύκλωσης.

Στα σχολεία που έλαβαν μέρος δόθηκαν δωρεάν μπλε και κίτρινοι κάδοι για τους προαύλιους χώρους με τις αντίστοιχες αφίσες ανακύκλωσης, τσάντες ανακύκλωσης για όλες τις διδακτικές αίθουσες, εκπαιδευτικά παραμύθια για την ανακύκλωση και κονκάρδες «πρωταθλητή ανακύκλωσης» για κάθε παιδί που συμμετείχε στην παρουσίαση. Πρεσβευτές του προγράμματος ήταν διακεκριμένοι αθλητές, οι οποίοι ανέλαβαν να το συστήσουν στους μαθητές και να συζητήσουν μαζί τους τα πραγματικά οφέλη της ανακύκλωσης. Ο ολυμπιονίκης Βασίλης Κουρνέτας καθώς και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ήταν παρόντες σε όλες τις συναντήσεις με τις σχολικές μονάδες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε σχετικά: «Η νέα γενιά μάς διδάσκει υποδειγματικά τη σημασία της ανακύκλωσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης “Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση”, που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία για την τρέχουσα σχολική χρονιά, μας γεμίζει αισιοδοξία για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών μας. Αναλαμβάνουμε δράση, για να έχουν έναν πιο ανθρώπινο και ποιοτικότερο τρόπο ζωής οι αυριανοί ενεργοί πολίτες. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά, προκειμένου ακόμα περισσότεροι μαθητές να εκπαιδευτούν στην ανακύκλωση. Στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μας θα συμβάλει και η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων, που θα εισαχθεί στις σχολικές μονάδες από την 1η Σεπτεμβρίου 2022».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος επεσήμανε: «Είναι σημαντικό η ιδέα της ανακύκλωσης και του διαχωρισμού των αποβλήτων στην πηγή να γίνει τρόπος ζωής για τα μικρά παιδιά. Αυτός ήταν ο στόχος του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ολοκλήρωσή του και τη θετική ανταπόκριση των μαθητών στο ζήτημα της ανακύκλωσης. Ευχαριστούμε το υπουργείο Παιδείας, τους δασκάλους, αλλά όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, καθώς αποτέλεσαν τους καλύτερους πρεσβευτές των ιδεών που επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε στους μικρούς μας μαθητές σχετικά με την ανακύκλωση και τη Διαλογή στην Πηγή. Στόχος μας το πρόγραμμα να συνεχιστεί και τη νέα σχολική χρονιά με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συνδρομή των εταιρειών-χορηγών: Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α.Ε.), ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε., SKAG Θ.Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ ΑΒΕΕ, ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε., AQUACARPATIKA και Combatt.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article