Πολικές αρκούδες πεθαίνουν τρώγοντας σκουπίδια εν μέσω κλιματικής αλλαγής

Must read

Καθώς ο παγωμένος βιότοπός τους εξαφανίζεται σταδιακά, οι πεινασμένες πολικές αρκούδες στρέφονται για αναζήτηση τροφής σε σκουπιδότοπους, με μοιραία αποτελέσματα.

Ομάδα Καναδών και Αμερικανών επιστημόνων προειδοποιεί ότι τα σκουπίδια αποτελούν αναδυόμενη απειλή για τους ήδη ευάλωτους πληθυσμούς πολικών αρκούδων, καθώς τα ζώα αναγκάζονται να πλησιάζουν σε χωματερές κοντά σε βόρειες κοινότητες. Αυτό οδηγεί σε θανάσιμες συγκρούσεις με ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Oryx».

«Η σχέση μεταξύ αρκούδων και σκουπιδιών είναι ανθυγιεινή. Το γνωρίζουμε πολύ καλά από τις περιπτώσεις της καφέ και της μαύρης αρκούδας. Πλέον, δυστυχώς το ζήτημα τείνει να αφορά και τις πολικές αρκούδες» εξηγεί ο Άντριου Ντέροσερ συγγραφέας και βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Με την Αρκτική να θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, ο πάγος της θάλασσας λιώνει νωρίτερα το καλοκαίρι και παγώνει αργότερα το φθινόπωρο, αναγκάζοντας τις πολικές αρκούδες να περνούν περισσότερο χρόνο στην ξηρά, γύρω από χωματερές στην Αρκτική, αναζητώντας σωρούς και οστά φαλαινών που έχουν ξεμείνει εκεί.

Πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική καθώς οι τοπικοί διαχειριστές της άγριας ζωής ενδέχεται να σκοτώσουν τις αρκούδες λόγω ανησυχίας για τη δημόσια ασφάλεια. Εκτός αυτού, η κατανάλωση σκουπιδιών ίσως επιφέρει ασθένειες στις αρκούδες, αφού συχνά καταλήγουν να τρώνε πλαστικά και άλλα μη βρώσιμα υλικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανά θα επιδεινωθεί καθώς οι ανθρώπινοι πληθυσμοί αυξάνονται στην Αρκτική.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article