Oxfam: Υπερδιπλασιάστηκε η οξεία πείνα στις χώρες που υφίστανται καταστροφές λόγω κλιματικής κρίσης

Must read

Η οξεία πείνα υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία έξι χρόνια στις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις κλιματικές καταστροφές, όπως ακραίες ξηρασίες, καταστροφικές πλημμύρες και ερημοποίηση, σύμφωνα με την ΜΚΟ Oxfam.

H Οxfam κάλεσε τις βιομηχανικές χώρες να μειώσουν μαζικά τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να επανορθώσουν για τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η MKO αποτιμά ότι η οξεία πείνα αυξήθηκε κατά 123% από το 2016 σε δέκα χώρες που βρίσκονται μεταξύ των πιο εκτεθειμένων στους κλιματικούς κινδύνους.

Στις χώρες αυτές -Σομαλία, Αϊτή, Τζιμπουτί, Κένυα, Νίγηρας, Αφγανιστάν, Γουατεμάλα, Μαδαγασκάρη, Μπουρκίνα Φάσο και Ζιμπάμπουε- περίπου 48 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από οξεία διατροφική ανασφάλεια και χρειάζονται επειγόντως βοήθεια για να επιβιώσουν. Μάλιστα, περίπου 18 εκατ. από αυτούς θεωρείται ότι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Αν και οι συγκρούσεις και οι οικονομικές κρίσεις παραμένουν οι βασικοί υπεύθυνοι της πείνας, η ΜΚΟ υπογραμμίζει: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία είναι ολοένα και περισσότερα και βίαια, μειώνουν και αυτά την ικανότητα των φτωχών πληθυσμών να αντιμετωπίσουν την πείνα και να αντεπεξέλθουν στα μελλοντικά σοκ».

Για παράδειγμα η Σομαλία, μία από τις λιγότερο καλά προετοιμασμένες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της και 1 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Στη Γουατεμάλα, η έλλειψη νερού έχει προκαλέσει την απώλεια του 80% της σοδειάς καλαμποκιού και καταστρέψει τις φυτείες καφέ, οδηγώντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Για την Oxfam το γεγονός ότι οι χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση είναι αυτές που υποφέρουν από αυτήν περισσότερο «είναι μια κραυγαλέα απόδειξη της ύπαρξης παγκόσμιων ανισοτήτων».

Οι βιομηχανικές χώρες και κυρίως αυτές του G20 «ευθύνονται για περισσότερα από τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα», ενώ αυτές οι δέκα πιο ευάλωτες δεν εκπέμπουν παρά όλες μαζί ένα 0,13%, υπογραμμίζει η MKO, προσθέτοντας ότι σε λιγότερο από 18 μέρες τα κέρδη των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων θα αρκούσαν για να χρηματοδοτήσουν το σύνολο των εκκλήσεων για ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ για το 2022, που ανέρχεται σε 49 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το 2022, η οποία άρχισε την Τρίτη, και στην COP27, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο, οι παγκόσμιοι ηγέτες οφείλουν να δεσμευτούν για τη μαζική μείωση των εκπομπών τους και να προσφέρουν αποζημίωση στις περισσότερο πληγείσες χώρες για τις ζημιές που υφίστανται.

Η διαγραφή του χρέους των ευάλωτων αυτών χωρών θα τους επέτρεπε επίσης να επενδύσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article