Παράταση ώς αύριο στις εργασίες της COP27

Must read

Έως αύριο θα παραταθεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), οι διαπραγματεύσεις της οποίας προσκρούουν κυρίως στα ζητήματα της χρηματοδότησης των φτωχών χωρών, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της και υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι.

«Είμαι αποφασισμένος να τελειώσω αυτή τη διάσκεψη αύριο» δήλωσε ο Σούκρι, καλώντας τα μέρη να αυξήσουν την ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις, που αρχικά προβλεπόταν να ολοκληρωθούν σήμερα. «Εξακολουθεί να με ανησυχεί ο μεγάλος αριθμός των θεμάτων που δεν έχουν επιλυθεί, κυρίως για τα οικονομικά, τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, τις απώλειες και τις ζημιές – καταστροφές που έχουν ήδη προκληθεί από την κλιματική αλλαγή… Καλώ όλα τα μέρη να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα που εκκρεμούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα» είπε ακόμη ο Σούκρι.

Σε ένα από τα σημαντικά ζητήματα, τις χρηματοδοτήσεις για τις «απώλειες και ζημιές» που έχουν ήδη υποστεί οι φτωχές χώρες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται πολύ λίγο για την άνοδο της θερμοκρασίας αλλά είναι πολύ εκτεθειμένες στις συνέπειές της, τα πράγματα φαίνεται να προχωρούν από χθες το βράδυ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα άνοιγμα, αποδεχόμενη κατ’ αρχήν τη δημιουργία ενός «ταμείου απάντησης στις απώλειες και ζημιές», το οποίο να συνοδεύεται από όρους και την επαναβεβαίωση ισχυρών στόχων σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών και τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας.

Ένα σχέδιο απόφασης για τις απώλειες και τις ζημιές, που παρουσιάστηκε αργά χθες το βράδυ, προωθούσε επίσης μια επιλογή για την κατ’ αρχήν απόφαση για ένα συγκεκριμένο ταμείο, κάτι που αποτελεί πιεστικό αίτημα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η Πακιστανή υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρεχμάν, η οποία προεδρεύει της ισχυρής ομάδας διαπραγματεύσεων G77+Κίνα, δήλωσε σήμερα πως αυτή η επιλογή είναι αποδεκτή «με μερικές αλλαγές που υποβάλαμε» και πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article