Τι θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη εν όψει της COP29

Περίπου 7.000 άτομα -κυρίως από εθνικές αντιπροσωπείες και ομάδες της Kοινωνίας των Pολιτών, διακυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ- θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται από τις 3 έως τις 13 Ιουνίου στη Βόννη, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την COP29, η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, στη Βόννη εκπρόσωποι της νεολαίας, των ιθαγενών και της βιομηχανίας θα παραστούν επίσης ως παρατηρητές.

Η σύνοδος των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ, που σηματοδοτεί το ενδιάμεσο σημείο πριν από την COP29, άρχισε επεισοδιακά, καθώς ακτιβίστριες για το κλίμα διαδήλωσαν κατά της εκτυλισσόμενης γενοκτονίας στην Παλαιστίνη κατά την έναρξη της Ολομέλειας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν

Το ετήσιο συνέδριο παρέχει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την COP29, καθώς μέρη διαπραγματεύονται μηχανισμούς για την εφαρμογή των συμφωνιών που έγιναν στην προηγούμενη COP, ενώ κατά τη λήξη των εργασιών θα υποβληθούν επίσημες συστάσεις. Οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων, τη χρηματοδότηση για το κλίμα, τα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα των χωρών, τη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα και τα εθνικά σχέδια προσαρμογής.

Ο καθορισμός ενός νέου στόχου για τη χρηματοδότηση του κλίματος από τις ανεπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί κεντρικό ζήτημα της COP29. Στη διάσκεψη της Βόννης θα συζητηθεί η μορφή της χρηματοδότησης για το κλίμα μετά το 2025 – επιχορηγήσεις ή δάνεια, αλλά και αποφάσεις για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων για την αποτροπή, ελαχιστοποίηση και αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών που σχετίζονται με τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πιθανώς η μεγαλύτερη δέσμευση της COP28 ήταν η παγκόσμια συμφωνία για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Ονομάστηκε ως η «αρχή του τέλους», όμως τώρα αρχίζουν οι συνομιλίες για να γίνει αυτή η δέσμευση πραγματικότητα.

Οι χώρες πρέπει να υποβάλουν τις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές τους – δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – στις αρχές του επόμενου έτους. Η Διάσκεψη στη Βόννη είναι μια ευκαιρία για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την ενσωμάτωση της δέσμευσης για τα ορυκτά καύσιμα.

Η Ε.Ε. είναι ένας από αυτούς τους δυνητικά φιλόδοξους πρώιμους φορείς καθώς συζητά τον επόμενο στόχο μείωσης των εκπομπών του 2040. Ωστόσο, επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής πορεία προς τα εμπρός και με τις ευρωπαϊκές εκλογές να επίκεινται, μένει να φανεί ποια πρόοδος μπορεί να σημειωθεί στη Διάσκεψη της Βόννης.

Πηγή: avgi.gr