Αλεξάνδρα Σδούκου: «Εφικτός ο στόχος για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών 1,9 γιγαβάτ ως το 2032»

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ως υπουργείο Ενέργειας να κινητοποιήσουμε τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να παράσχουν πειστικές εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά κυρίως να παράσχουν εργαλεία διαχείρισης των κρίσεων στις χώρες-μέλη» τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Όπως ανέφερε η κυρία Σδούκου, οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 60%-70% σε σχέση με το 2019, όταν σε άλλες χώρες -όπως η Φινλανδία και η Σουηδία- οι αυξήσεις είναι ελάχιστες, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί.

Παράλληλα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 1,9 γιγαβάτ έως το 2032, τονίζοντας ωστόσο: «Πρέπει να πάμε πολύ πιο γρήγορα».

Αναφερόμενη στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που ξεκλειδώνει επενδύσεις 3 δισ. ευρώ, κυρίως για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, αλλά και για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, αποθήκευσης και υβριδικών συστημάτων.

Τέλος, σε σχέση με τον νέο ενεργειακό σχεδιασμό, η κυρία Σδούκου σημείωσε ότι δημιουργεί πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Πηγή: newmoney.gr