Καρατομήθηκε χθες Πέμπτη η διοίκηση της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας NSA. Συγκεκριμένα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ο διευθυντής της NSA, πτέραρχος Τίμοθι Χο και η δεύτερη στην ιεραρχία της υπηρεσίας, ειδικευμένη στις υποκλοπές τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών, Γουέντι Νομπλ. Ο πτέραρχος Χο, ο οποίος ήταν επίσης επικεφαλής των επιχειρήσεων κυβερνοάμυνας του Πενταγώνου (Cyber Command), ανέλαβε διευθυντής της NSA πριν από μόλις έναν χρόνο και κάτι.
«Τη στιγμή που ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με κυβερνοαπειλές άνευ προηγουμένου, πώς κάνει η καθαίρεσή του τη χώρα πιο ασφαλή;» διερωτήθηκε μέσω X o δημοκρατικός γερουσιαστής που εκπροσωπεί την πολιτεία Βιρτζίνια Μαρκ Γουόρνερ. «Ο πτέραρχος Χο είναι έντιμος και ειλικρινής ηγέτης, που σέβεται τον νόμο και θέτει την εθνική ασφάλεια πάνω απ’ όλα. Φοβάμαι πως ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά του οδήγησαν στην καθαίρεσή του από αυτή την κυβέρνηση» σχολίασε, από την πλευρά του, ο δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times», η ίνφλουενσερ Λόρα Λούμερ εισηγήθηκε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την καθαίρεση του πτέραρχου Χο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο προχθές Τετάρτη.
«Ο διευθυντής της NSA Τιμ Χο και η υποδιευθύντρια Γουέντι Νομπλ επέδειξαν απιστία έναντι του προέδρου Τραμπ. Αυτός είναι ο λόγος που καθαιρέθηκαν» ανέφερε η Λόρα Λούμερ μέσω X. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες Πέμπτη (03/04) πως ενίοτε ακούει τη Λόρα Λούμερ, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη πατριώτισσα». «Κάνει εισηγήσεις και μερικές φορές ακούω αυτές τις εισηγήσεις… Πάντα έχει να πει κάτι γενικά εποικοδομητικό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει αρχίσει ευρείας κλίμακας αναδιοργάνωση -εκκαθαρίσεις, σύμφωνα με επικριτές του- στις ένοπλες δυνάμεις. Ένα από τα «θύματα» αυτών των εκκαθαρίσεων ήταν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν.





