Την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναλαμβάνει από αύριο Πέμπτη η Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το όργανο που έχει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας προεδρίας της η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει το ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμά της, τον ρόλο της ως έντιμου συνομιλητή και γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, έχοντας το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως βασικούς οδηγούς της εξωτερικής πολιτικής της.
Η θαλάσσια ασφάλεια, μία από τις έξι προτεραιότητες της διετούς θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποτελέσει αντικείμενο της κεντρικής εκδήλωσης υψηλού επιπέδου, η οποία θα διεξαχθεί στις 20 Μαΐου στη Νέα Υόρκη.
Θεματικές της ελληνικής προεδρίας θα είναι επίσης η προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου, «Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια» και «Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η κατάσταση στη Λιβύη και το Σουδάν έχουν επίσης επιλεγεί ως κύρια θέματα συζήτησης.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Ελλάδα ως θερμός υποστηρικτής της πολυμερούς διπλωματίας, της συλλογικής ασφάλειας και του ειρηνευτικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών θα εργαστεί με όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με γνώμονα τη διατήρηση και την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας προς μια διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας βασισμένη σε κανόνες.





