Ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα στην Κρήτη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του cretaone.gr, τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων κατέβηκαν μυστικά στην Κρήτη, με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) και με την εντολή να κάνουν «φύλλο και φτερό» τις παράνομες επιδοτήσεις που έχουν εγκριθεί και πιστωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραγωγούς στο νησί την περίοδο 2017-2020, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για απάτες και παρατυπίες με ευρωπαϊκούς πόρους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των ανθρώπων που ερευνώνται από τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές είναι και Κρητικοί που έχουν υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι οι εκτεταμένες επιχειρήσεις που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες σε περιοχές της χώρας έχουν ως στόχο τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων και δεδομένων που συνδέουν παραγωγούς και στελέχη του Δημοσίου, που φέρεται ότι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες με δωροδοκίες, δωροληψίες και άλλα φαινόμενα διαφθοράς.
Επί της ουσίας, η υπόθεση που απασχόλησε του Ευρωπαίους εισαγγελείς αφορά επιδοτήσεις που λάμβαναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αγρότες και κτηνοτρόφοι, κυρίως από την Κρήτη, για βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή δεν είχαν μισθώσει ποτέ, ή για αγροτικές δραστηριότητες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του cretaone.gr, στελέχη που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στον «φάκελο» έχουν δει και περιπτώσεις που δήλωναν στον ΟΣΔΕ ακόμα και ακάλυπτους στον αστικό ιστό.
Έως σήμερα οι εισαγγελείς εντόπισαν και οδηγούν στο δικαστήριο 100 υποθέσεις απάτης συνολικού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, για τις οποίες ήδη κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ διαψεύδουν τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι τα ποσά που έχουν γνωστοποιηθεί για την καταβολή παράνομων επιδοτήσεων είναι πλασματικά και σημειώνοντας ότι το ποσό που καταβλήθηκε και διερευνάται δεν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.
Παράλληλα, τα στελέχη της Αστυνομίας προχώρησαν και σε κατ’ οίκον έρευνες στην Κρήτη, ενώ η επιχείρηση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν κριθούν ένοχοι, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών, συν όποιο πρόστιμο.





