ΗΠΑ: Ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις 60 εκατ. δολαρίων προς το Χάρβαρντ παγώνει η κυβέρνηση Τραμπ

Τέλος σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις 60 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι βάζει το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών, υποστηρίζοντας ότι το πανεπιστήμιο απέτυχε να αντιμετωπίσει στις εγκαταστάσεις του αντισημιτικές παρενοχλήσεις και διακρίσεις με βάση την εθνότητα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση Τραμπ έχει παγώσει ή τερματίσει ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και συμβόλαια για το πανεπιστήμιο ύψους σχεδόν 3 δισ. δολαρίων.

Αφότου ανέλαβε την προεδρία τον περασμένο Ιανουάριο, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την έρευνα για να προχωρήσει σε αλλαγές στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση στις ΗΠΑ, στην οποία ισχυρίζεται ότι έχουν επικρατήσει ιδεολογίες αντιαμερικανικές, μαρξιστικές και της «ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει το Χάρβαρντ ότι εξακολουθεί να λαμβάνει υπ’ όψιν την εθνότητα όταν εξετάζει τις αιτήσεις για εισαγωγή φοιτητών και ότι επιτρέπει τις διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων, ως αποτέλεσμα του φιλοπαλαιστινιακού φοιτητικού κινήματος που εκδηλώθηκε πέρυσι στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης έχει επίσης στοχοθετηθεί για φερόμενο αντισημιτισμό.

«Λόγω της συνεχιζόμενης αποτυχίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ να αντιμετωπίσει αντισημιτικές παρενοχλήσεις και φυλετικές διακρίσεις, το υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών βάζει τέλος σε πολλές πολυετείς χορηγίες… για την πλήρη διάρκειά τους» ανέφερε το υπουργείο με ανάρτησή του στο X.

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχόλιο, ωστόσο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να απορροφήσει το πλήρες κόστος των παγωμένων χορηγιών και ότι εργάζεται με τους ερευνητές για να τους βοηθήσει να βρουν εναλλακτική χρηματοδότηση. Έχει επίσης καταθέσει αγωγή κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την απόφασή της να σταματήσει τις χορηγίες.