Την εκτίμησή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις προτάσεις για ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία διατύπωσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο WDR.
«Είναι σαφές ότι ο Πούτιν θεωρεί αδυναμία τις προτάσεις που γίνονται για συνομιλίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μερτς, μετά την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών για επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.
«Αν η Ρωσία δεν ανταποκριθεί θετικά ακόμη και σε μια πρόταση για συνάντηση στο Βατικανό, τότε πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει περισσότερο από όσο επιθυμούμε ή μπορούμε να φανταστούμε» τόνισε ακόμη ο Γερμανός καγκελάριος.
Ο Μερτς έκανε αυτές τις δηλώσεις, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί το Βερολίνο την Τετάρτη για συναντήσεις με τον ίδιο αλλά και με τον Γερμανό ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Ωστόσο, ο Μερτς δήλωσε επίσης ότι Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ έχουν άρει τους περιορισμούς στην εμβέλεια των όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία, η οποία φαίνεται πως θα λάβει επιτέλους τους «πολυπόθητους» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus από τη Γερμανία.
Να παραδοθούν όπλα μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία
«Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί στο βεληνεκές των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, ούτε από τους Βρετανούς ούτε από τους Γάλλους, ούτε από εμάς ούτε από τους Αμερικανούς. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να αμυνθεί, χτυπώντας, για παράδειγμα, στρατιωτικές θέσεις σε ρωσικό έδαφος. Μέχρι ένα ορισμένο σημείο δεν μπορούσε να το κάνει αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μερτς, συμπληρώνοντας ότι είναι πλέον απαραίτητο να παρασχεθούν στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Γερμανός νέος καγκελάριος έχει από καιρό ταχθεί υπέρ της παράδοσης του πυραυλικού συστήματος στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους», όπως είχε δηλώσει παλαιότερα. Ο πρώην καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνιόταν διαρκώς να προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υπό τον φόβο της ρωσικής αντίδρασης.
Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι οποιοδήποτε πλήγμα κατά ρωσικών στόχων με πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ήδη στείλει τη δική τους εκδοχή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς -SCALP και Storm Shadow αντίστοιχα-, ικανών να πλήττουν στόχους σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων.





