M. Θεμιστοκλέους: Από τα μέσα Ιουνίου η αξιολόγηση των νοσοκομείων – Έως το τέλος του ’25 σε 100 νοσοκομεία το βραχιολάκι

Έως το τέλος του έτους το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» θα είναι σε 100 νοσοκομεία, ενώ από τα μέσα Ιουνίου θα αρχίσει και η αξιολόγηση των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Θεμιστοκλέους  αναφέρθηκε στη νέα εποχή που εγκαινιάζεται με την καθιέρωση του ψηφιακού φακέλου υγείας καθώς η νέα πλατφόρμα επιτρέπει στον πολίτη να έχει άμεση πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του μέσω της εφαρμογής MyHealth ή από τον υπολογιστή του, με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

«Πλέον όλες οι εξετάσεις μας, είτε γίνονται σε δημόσιο νοσοκομείο είτε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, περνιούνται αυτόματα στον ψηφιακό φάκελο» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, προσθέτοντας: «Με το πάτημα ενός κουμπιού, έχεις όλο το προφίλ του ασθενούς, με ασφάλεια, ευκολία και οργάνωση».

Όπως είπε ο υφυπουργός, η ψηφιοποίηση αυτή δεν αφορά μόνο τις μελλοντικές εξετάσεις, αλλά και το παρελθόν και εξήγησε: «Οι παλιότερες εξετάσεις, που έχουν ήδη αποθηκευτεί ηλεκτρονικά στα νοσοκομεία, θα αρχίσουν σταδιακά να ενσωματώνονται μέσω των ψηφιακών “γεφυρών”».

Για τους γιατρούς, όπως είπε, το εργαλείο αυτό είναι εξίσου σημαντικό: «Μπορούν να βλέπουν άμεσα το ιστορικό του ασθενούς, τα φάρμακα που λαμβάνει, να συνεργάζονται καλύτερα με συναδέλφους και να λαμβάνουν αποφάσεις πιο γρήγορα και πιο σωστά».

Παράλληλα, ανέφερε ότι προβλέπεται η εξέλιξη του MyHealth σε «ψηφιακό βοηθό» που θα υπενθυμίζει τη λήψη φαρμάκων και θα παρέχει συμβουλές υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης ότι από τα μέσα Ιουνίου αρχίζει πιλοτικά η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς. «Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται θα λαμβάνουν ερωτηματολόγιο για να αξιολογούν την εμπειρία τους. Αν κάτι δεν πήγε καλά, να μας το πουν, ώστε να το αλλάξουμε».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας, το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να προχωρήσει στην ολιστική αναβάθμιση των υπηρεσιών, τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και ως προς την ποιότητα εξυπηρέτησης και φροντίδας των πολιτών.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των υπηρεσιών στα νοσοκομεία δήλωσε ότι με την έξοδο του πολίτη από το νοσοκομείο, θα λαμβάνει στο κινητό του μήνυμα με έναν σύνδεσμο. Μέσω αυτού, είτε και με τους κωδικούς taxisnet, θα μπορεί να μπει σε μια πλατφόρμα και να απαντήσει σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο. Θα ερωτάται, για παράδειγμα, αν είναι ευχαριστημένος από την ποιότητα του φαγητού ή θα καλείται να βαθμολογήσει από το 1 έως το 5, την καθαριότητα του νοσοκομείου.

«Οι απαντήσεις αυτές θα είναι άμεσα διαθέσιμες στον διοικητή του νοσοκομείου και στο υπουργείο Υγείας» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους τονίζοντας ότι η αξιολόγηση δεν αφορά την ιατρική κρίση, καθώς αυτή δεν μπορεί να αξιολογηθεί από τον ασθενή. «Συνολικά καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να μετρηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει ο πολίτης, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου των νοσοκομείων στη χώρα» υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας και συνέχισε: «Γινόμαστε σιγά σιγά μια ευρωπαϊκή χώρα με στάνταρντ για το τι πρέπει να κάνουμε και το τι πρέπει να δίνουμε στους ασθενείς, έτσι ώστε τις δύσκολες αυτές στιγμές που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο να μπορούμε να τους δίνουμε τις καλύτερες υπηρεσίες με τη μεγαλύτερη ενσυναίσθηση».

«Έχουμε αξιολόγηση των γιατρών για περισσότερο από 20 χρόνια» απάντησε, τέλος, όταν ρωτήθηκε για το εάν αξιολογογούνται σήμερα οι γιατροί, πρόσθεσε όμως ότι χρειάζονται βελτιώσεις ως προς την προσθήκη του αριθμού χειρουργείων.