Μπάσκετ: «Ισχύει η πρόσκληση της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ, αν δεν έρθουν διακόπτεται το πρωτάθλημα»

Μόνο αν αύριο Τετάρτη στις 3 μ.μ. προσέλθουν στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση οι ιδιοκτήτες των ΚΑΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, και δώσουν ρητές διαβεβαιώσεις για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Basketball League, όπως επαναλαμβάνει η κυβέρνηση.

«Δεν άλλαξε κάτι για εμάς» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αφού χθες Δευτέρα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος του Παναθηναϊκού και οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος του Ολυμπιακού αρνήθηκαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί με τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος τους κάλεσε σε συνάντηση.

«Η πρόσκληση αφορά τις δύο ιδιοκτησίες, δεν μπορούν να έρθουν κατά μόνας ούτε να στείλουν εκπροσώπους τους. Η πρόσκληση παραμένει σε ισχύ!» δήλωναν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι αν οι πρόεδροι των ΚΑΕ δεν αλλάξουν γνώμη και δεν προσέλθουν στη συνάντηση, το πρωτάθλημα θα διακοπεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι απερίγραπτες σκηνές που εκτιλύχθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο ΣΕΦ, στον αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο του 2ου τελικού της Basketball League, προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν η κυβέρνηση να μη δείξει καμία ανοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, να κληθούν οι ιδιοκτησίες των δύο ομάδων να εγγυηθούν ότι ανάλογα περιστατικά δεν θα ξανασυμβούν, και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, να διακοπεί το πρωτάθλημα.

Έχοντας ως προηγούμενο τα θετικά αποτελέσματα που είχαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις για την ασφάλεια στα ποδοσφαιρικά γήπεδα –που ελήφθησαν μετά τον θάνατο του αστυνομικού Γ. Λυγγερίδη σε επεισόδια οπαδικής βίας στου Ρέντη (Δεκέμβριος 2023)– θέλησε να εκπέμψει το μήνυμα ότι η ασφάλεια και η νομιμότητα στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για τον λόγο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει μια σειρά μέτρων για την επόμενη ημέρα και στο μπάσκετ, μεταξύ άλλων να υπάρξουν αυστηρότατες ποινές για περιπτώσεις χουλιγκανισμού, προσβλητικά ή σεξιστικά συνθήματα και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές στον χώρο του μπάσκετ.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, με πράξεις και όχι λόγια, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε νοσηρά φαινόμενα βίας και παραβατικότητας, είτε αυτά εμφανίζονται στα γήπεδα, είτε στα πανεπιστήμια είτε οπουδήποτε αλλού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ανακοινώνοντας χθες Δευτέρα τις αποφάσεις της κυβέρνησης:

  • Πρώτον, ο τρίτος τελικός της Basketball League, που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη 4 Ιουνίου, να αναβληθεί.
  • Δεύτερον, αύριο να προσέλθουν οι ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στο υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού για συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να δοθούν ρητές δεσμεύσεις πως θα μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση.
  • Τρίτον, σε περίπτωση που οι ιδιοκτησίες των δύο ΚΑΕ δεν λάβουν μέτρα ώστε παρόμοια κατάσταση να μην ξανασυμβεί, το φετινό πρωτάθλημα να διακοπεί οριστικά.