Την απαγόρευση θεωρήσεων διαβατηρίων (βίζα) σε αλλοδαπούς φοιτητές που πηγαίνουν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με τα αμερικανικά πανεπιστήμια.
«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να περιοριστεί η είσοδος αλλοδαπών που έχουν σκοπό να έλθουν στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν, αποκλειστικά ή κατά μεγάλο μέρος, σε προγράμματα σπουδών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανακοίνωση που δόθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Μάλιστα, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται ότι πλέον στρέφεται και κατά του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, απειλώντας να στερήσει τη διαπίστευσή του, κάτι που θα είχε συνέπεια να χάσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.
Μέγας υποστηρικτής του Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τις πρυτανείες φημισμένων αμερικανικών πανεπιστημίων για αντισημιτισμό, διότι επέτρεψαν να γίνονται στις πανεπιστημιουπόλεις τους φοιτητικές διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Χθες Τετάρτη η υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάον κατηγόρησε το Κολούμπια ότι δεν προστάτευσε Εβραίους φοιτητές του παρά τα αιτήματα προς αυτό και κατά συνέπεια τίθεται υπό αμφισβήτηση η επίσημη διαπίστευσή του. «Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς, η διεύθυνση του Κολούμπια επέδειξε εσκεμμένα αδιαφορία μπροστά στην παρενόχληση Εβραίων φοιτητών στην πανεπιστημιούπολή του. Αυτό δεν είναι μόνο ανήθικο, αλλά παράνομο» υποστήριξε η υπουργός σε ανακοίνωσή της.





