Άρχισε η διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον – Σε 85χρονη στα Άνω Λιόσια η πρώτη παράδοση

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Δευτέρα η πρόγραμμα για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ο πρώτος ασφαλιστικός οργανισμός που προσφέρει την υπηρεσία Αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους «Κατ’ Οίκον» στην Ευρώπη.

Η πρώτη διανομή έγινε στα Άνω Λιόσια, με αποδέκτη μια 85χρονη γυναίκα, η οποία διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό και χρειαζόταν άμεσα το αντιικό φάρμακο Paxlovid. Η ηλικιωμένη επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργούσε λόγω Σαββατοκύριακου και δεν είχε τη δυνατότητα να μεταβεί σε νοσοκομείο.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η περίπτωση αυτή ενεργοποίησε πιλοτικά την υπηρεσία κατ’ οίκον διανομής – η οποία είχε σχεδιαστεί να αρχίσει εντός Ιουνίου. Η διανομή έγινε αυθημερόν, χωρίς κόστος για την ασθενή, με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.

«Για πρώτη φορά, μία ηλικιωμένη έλαβε εγκαίρως και χωρίς ταλαιπωρία τη θεραπεία της στο σπίτι, αποφεύγοντας την έκθεση σε κίνδυνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.

Στόχος η εξυπηρέτηση των ευάλωτων

Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων αποτελεί μέρος της ψηφιακής μεταρρύθμισης στην Υγεία, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση καρκινοπαθών, χρονίως πασχόντων, ΑμεΑ, ηλικιωμένων και ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η υπηρεσία είναι δωρεάν, ενώ η αίτηση γίνεται τηλεφωνικά ή διαδικτυακά, μέσω 18181 ή 210 8110500 gov.gr και eopyy.gov.gr

Ποια φάρμακα διανέμονται δωρεάν κατ οίκον

  • Νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους
  • Αντιικά για Covid-19 (Paxlovid, Lagevrio)
  • Θεραπείες για ογκολογικές, ρευματολογικές και σπάνιες παθήσεις

Η λίστα αναμένεται να διευρυνθεί μέσα στους επόμενους μήνες, με προτεραιότητα στους ασθενείς που αδυνατούν να μετακινηθούν.

«Η μέρα για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους ασθενείς έφτασε! Από σήμερα ξεκινά η αποστολή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους κατ’ οίκον σε όποιον ασθενή το επιθυμεί σε ολόκληρη την επικράτεια. Τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών τους στις ουρές της ντροπής είτε μέσα στη ζέστη είτε μέσα στο κρύο. Και οι παρεμβάσεις μας θα συνεχιστούν και με την άμεση συνεργασία μας με τα ιδιωτικά Φαρμακεία (ανακοινώσεις την άλλη εβδομάδα). Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο και πιο ανθρώπινο» ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.