«Η Τουρκία δημοσιοποίησε σήμερα (σ.σ.: χθες Δευτέρα) θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό σε απάντηση του ελληνικού σχεδιασμού, που ήδη αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η διαφορά είναι ότι ο τουρκικός χάρτης δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο, καθώς επιχειρεί να σφετεριστεί περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, και δεν απευθύνεται σε διεθνή οργανισμό που επιβάλλει υποχρέωση ανάρτησης σχετικών χαρτών» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Κατά τούτο, δεν παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα και αποτελεί απλά μια αντανακλαστική αντίδραση κενή περιεχομένου. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολιτική αρχών που εφαρμόζει και καλεί την Τουρκία να μην προβάλλει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς που ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι για εσωτερική χρήση και μόνο. Η Ελλάδα θα προβεί στις δέουσες ενέργειες σε όλα τα διεθνή φόρα».
Ο χάρτης που δημοσιοποίησε η Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε προαναγγείλει την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου (ΘΧΣ) στην UNESCO και η κίνηση αυτή φαίνεται να επισπεύστηκε ως απάντηση στον ελληνικό ΘΧΣ, αλλά και στην ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα στη Νίκαια, στην Παγκόσμια Σύνοδο για τους Ωκεανούς της δημιουργίας Θαλάσσιου Πάρκου στις νότιες Κυκλάδες.
Η Τουρκία κατέθεσε τον χάρτη που είχε επεξεργαστεί το τουρκικό Ινστιτούτο DEHUCAM στην πλατφόρμα που διατηρεί η UNESCO και η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή (UNESCO-IOC), σε συνεργασία μάλιστα με την Κομισιόν (Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας – DG MARE) για την ανάπτυξη και εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Η Τουρκία επέλεξε να καταθέσει στην πλατφόρμα αυτή τον εν λόγω χάρτη, παρότι στη σχετική σελίδα για την Τουρκική Δημοκρατία τονίζεται ότι ο χάρτης προέρχεται από το επιστημονικό και κρατικό Ινστιτούτο DEHUCAM με την επισήμανση, όπως ισχύει για όλους τους χάρτες ΘΧΣ: «Οι περιοχές του χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού υποδεικνύουν ζώνες υλοποίησης έργου και δεν υπονοούν απαραίτητα κρατική δικαιοδοσία». Ομως επισημαίνεται ότι η αρμόδια Αρχή της Τουρκίας για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ο χάρτης έχει την πλέον επίσημη μορφή, προκαλώντας την έντονη ήταν η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Το κείμενο που συνοδεύει την κατάθεση της Τουρκίας στην πλατφόρμα της UNESCO παραδέχεται οτι η τουρκική ΑΟΖ έχει ανακηρυχθεί μόνο στη Μαύρη Θάλασσα μέσω συμφωνιών με τα άλλα παράκτια κράτη. Υποστηρίζει ότι υπάρχουν νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης με τη Λιβύη και την «ΤΔΒΚ», και ότι με την Ελλάδα παραμένει σε εκκρεμότητα η οριοθέτηση, όπου μέχρι τότε ισχύει η μονομερής ανακήρυξη εξωτερικών ορίων της τουρκικής ΑΟΖ στον ΟΗΕ το 2020.





