Στον Καναδά, όπου συνεχίζεται η σύνοδος κορυφής του G7, παρέμεινε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία εμφανίζεται «σκληρή» στις συνομιλίες για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ενώ η Ε.Ε. δεν έχει προσφέρει στην Ουάσινγκτον κάτι που ο ίδιος να θεωρεί δίκαιη συμφωνία.
Ο Τραμπ αναχώρησε εσπευσμένα χθες Δευτέρα από τον Καναδά λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος εν πτήσει προς την Ουάσινγκτον, ο Τραμπ σχολίασε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ε.Ε. ήταν σκληρή με τις ΗΠΑ.
«Συζητάμε, αλλά δεν νιώθω ότι προσφέρουν ακόμη μια δίκαιη συμφωνία… Είτε θα προτείνουν μια καλή συμφωνία είτε απλώς θα πληρώσουν ό,τι πούμε ότι πρέπει να πληρώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. «Είναι σκληροί, οι Ιάπωνες είναι σκληροί, αλλά τελικά πρέπει να κατανοήσετε ότι απλώς θα στείλουμε μια επιστολή που θα λέει “αυτό θα πληρώσετε, διαφορετικά δεν θα έχετε συναλλαγές μαζί μας”. Όμως υπάρχει μια πιθανότητα» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι σύντομα θα ανακοινώσει δασμούς για τα εισαγόμενα φαρμακευτικά προϊόντα: «Θα στραφούμε στα φαρμακευτικά πολύ σύντομα. Αυτό θα φέρει πίσω στις ΗΠΑ όλες τις εταιρείες… Θα φέρει τις περισσότερες πίσω, τουλάχιστον εν μέρει πίσω».
Τέλος, επανέλαβε ότι ο Καναδάς θα πρέπει να πληρώσει αν θέλει να ενταχθεί στο σχέδιό της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ «Χρυσός Θόλος».





