ΑΑΔΕ: Εκπνέει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις – Πάνω από 6 εκατ. έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής

Πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με την ακριβή προθεσμία να ανακοινώνεται κάθε χρόνο από την ΑΑΔΕ. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από εκπροσώπους του κλάδου των λογιστών, και η επιβολή των προστίμων θα αρχίσει αμέσως μετά την εκπνοή της προθεσμίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί περισσότερες από 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, ενώ απομένουν να υποβληθούν κάτι λιγότερο από 600.000 φορολογικές δηλώσεις.

Το Taxis αναμένεται να κλείσει το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουλίου και όσες δηλώσεις υποβληθούν μετά την ημερομηνία αυτή θα θεωρούνται εκπρόθεσμη.

Μέχρι στιγμής:

  • Έχουν υποβληθεί 6,37 εκατ. δηλώσεις
  • 1 στους 3 πληρώνει φόρο (μέσος φόρος 1.984€)
  • 1 στους 5 παίρνει επιστροφή (μέση επιστροφή 356€)

Οι ημερομηνίες

  • Ως τις 15 Ιουλίου για φυσικά και νομικά πρόσωπα
  • Ως τις 31 Ιουλίου για μέλη Ο.Ε και Ε.Ε που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Προσοχή:

  • Εκπρόθεσμη δήλωση: πρόστιμο ύψους 100 ή 250 ή 500 € , αν είναι χρεωστική άνω των 100 ευρώ.
  • Προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης
  • Πληρωμή σε 8 δόσεις, πρώτη δόση πληρώνεται 31/7

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την έκπτωση εφάπαξ πληρωμής

Για πρώτη φορά φέτος τροποποιήθηκε το ύψος της έκπτωσης που δικαιούται ένας φορολογούμενος, σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Η πρώτη δόση του φόρου πληρώνεται ως το τέλος του μήνα δηλαδή τις 31 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα η κλιμακωτή έκπτωση διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο οριστικής υποβολής της δήλωσης, δηλαδή:

  • έως 30 Απριλίου: 4%
  • έως 15 Ιουνίου: 3%
  • έως 15 Ιουλίου: 2%

Σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη στο εκκαθαριστικό, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης. Οι τροποποιητικές δηλώσεις θεωρούνται εμπρόθεσμες εάν κατατεθούν έως τις 15 Ιουλίου 2025.