Ιός του Δυτικού Νείλου: Ρεκόρ επταετίας στην Ελλάδα, για πρώτη φορά η Αττική στο επίκεντρο της έξαρσης

Ρεκόρ επταετίας καταγράφεται φέτος στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά στο επίκεντρο της έξαρσης βρίσκεται η Αττική. Οι ειδικοί περιμένουν κορύφωση στα τέλη του μήνα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο ιός δεν παύει να κυκλοφορεί και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ από τις 19 Αυγούστου, έχουν διαγνωστεί και δηλωθεί 157 κρούσματα, εκ των οποίων τα 116 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ενώ έχουν καταγραφεί 13 θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 65 ετών.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα Τρίτη στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι οι πραγματικές μολύνσεις είναι περισσότερες από τα καταγεγραμμένα κρούσματα. Όπως είπε, τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι περισσότερα από όσους εμφανίζονται στις επίσημες καταγραφές, καθώς η πλειονότητα των λοιμώξεων δεν προκαλεί συμπτώματα. «Από τα άτομα τα οποία μολύνονται, περίπου το 20% εμφανίζει ήπια συμπτώματα και λιγότερο από το 1% εμφανίζει πολύ σοβαρά συμπτώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περίπου οκτώ στους δέκα ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τον ιό, δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και ενδέχεται να μην αντιληφθούν ποτέ ότι μολύνθηκαν. «Φέτος παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, παρόμοιος με το 2018. Έχουμε αυξημένη δραστηριότητα του φορέα και αυξημένο αριθμό περιστατικών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη» τόνισε ο κ. Παρασκευής.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της φετινής περιόδου, ο καθηγητής επεσήμανε ότι η κορύφωση της κυκλοφορίας του ιού καταγράφεται συνήθως προς τα τέλη Αυγούστου. «Ο Σεπτέμβριος δεν είναι ένας μήνας που δεν έχουμε κρούσματα. Συνεχίζεται η δραστηριότητα, συνεχίζεται η κυκλοφορία του ιού, με μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, αλλά παραμένει σημαντικός» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η φετινή έξαρση να επαναλαμβάνεται τα επόμενα χρόνια, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι κατά το παρελθόν παρατηρούνταν αυξημένη δραστηριότητα του ιού σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια αν αυτό θα συμβαίνει πλέον κάθε χρόνο.

Όπως είπε, πιθανό ρόλο διαδραματίζουν η κλιματική αλλαγή και οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη χειμερινή περίοδο, ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διαπιστωθεί αν η φετινή εικόνα θα αποτελέσει μόνιμη τάση.