Συναγερμό έχουν σημάνει οι τοπικές Αρχές σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον για έναν επικίνδυνο δολοφόνο, καλώντας τους αστέγους να αναζητήσουν καταφύγιο.
Σύμφωνα με τις Αρχές, ο άνδρας φέρεται ότι στοχεύει ανθρώπους που κοιμούνται στον δρόμο και ότι είναι ο δράστης σε μια σειρά περιστατικών αυτόν τον μήνα με πυροβολισμούς στις δύο πόλεις, όπου μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί δύο άστεγοι νεκροί και άλλοι τρεις τραυματίες.
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν πληροφορίες για τον εντοπισμό του άνδρα, ο οποίος φέρεται ότι επιτέθηκε με πιστόλι σε τουλάχιστον δύο αστέγους που κοιμόντουσαν στον δρόμο το πρωί του περασμένου Σαββάτου, σκοτώνοντας τον έναν εξ αυτών, ένα «ειδεχθές» έγκλημα, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Έρικ Άνταμς.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, ο ύποπτος αρχικά πυροβόλησε έναν 38χρονο άνδρα, ο όποιος εντοπίστηκε τραυματισμένος αλλά ζωντανός τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Λόουερ Μανχάταν.
Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, στην ίδια συνοικία, αστυνομικοί εντόπισαν έναν άλλον άνδρα με τραύματα στον λαιμό και το κεφάλι, νεκρό μέσα σε ένα σλίπινγκ μπαγκ. Εικόνες από ένα κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης έδειξαν τον δράστη να πυροβολεί εναντίον του αστέγου περίπου στις 6 το πρωί, την ώρα που αυτός κοιμόταν, δηλαδή λίγη ώρα μετά το πρώτο περιστατικό.
«Αυτές οι πράξεις είναι ξεκάθαρες και είναι ειδεχθείς» κατήγγειλε το Σάββατο το βράδυ ο Άνταμς προσθέτοντας: «Δύο άνθρωποι δέχθηκαν πυροβολισμούς επειδή κοιμόντουσαν στον δρόμο. Δεν είχαν διαπράξει κάποιο έγκλημα, κοιμόντουσαν στον δρόμο».
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης και η επικεφαλής της αστυνομίας ζήτησαν από τους δεκάδες χιλιάδες άστεγους της μεγαλούπολης να αποφεύγουν να κοιμούνται στον δρόμο και να απευθυνθούν στις υπηρεσίες παροχής έκτακτων καταλυμάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και στον ιστότοπο του CBS New York που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ένας τρίτος άστεγος εντοπίστηκε νεκρός την Κυριακή λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, επίσης στο Λόουερ Μανχάταν.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε στο AFP ότι ένας άνδρας, που «έμοιαζε» να είναι άστεγος εντοπίστηκε νεκρός «με πιθανά τραύματα από σφαίρες».
Στη Νέα Υόρκη ζουν πάρα πολλοί άστεγοι, οι οποίοι κοιμούνται στον δρόμο. Ο Άνταμς, ένας Δημοκρατικός που ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου της πόλης την 1η Ιανουαρίου, είχε ανακοινώσει στα μέσα Φεβρουαρίου ένα σχέδιο για την απομάκρυνση των αστέγων που κοιμούνται στο τεράστιο υπόγειο δίκτυο του μετρό της Νέας Υόρκης, κυρίως τον χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους μηδέν βαθμούς.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Άνταμς είχε ανακοινώσει αυτό το σχέδιο αφού είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα εγκλήματα, μεταξύ τους και ο φόνος μιας γυναίκας, την οποία έσπρωξε στις γραμμές του μετρό ένας άστεγος με ψυχολογικά προβλήματα.
Το σχέδιό του είχαν καταγγείλει κάποιες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Ένωση για τους Άστεγους, η οποία υποστήριζε ότι οι άνθρωποι εγκαθίστανται στο μετρό γιατί δεν έχουν άλλο μέρος να πάνε. «Παρά τους πηχυαίους τίτλους, οι άστεγοι της Νέας Υόρκης είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα εγκλημάτων παρά να είναι οι δράστες τους» τόνισε χθες η οργάνωση ζητώντας από τον Άνταμς να αναγνωρίσει ότι οι πολιτικές του τους θέτουν σε κίνδυνο.





