Η ανακύκλωση και τα οφέλη για το περιβάλλον αποτελούν πλέον μέρος της ζωής μας και τείνουν να γίνουν συνείδηση για τους περισσότερους από τους καταναλωτές. Ωστόσο αν και οι προθέσεις είναι καλές η ημιμάθεια μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα έτσι είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε ή να θυμηθούμε τα «ναι» και τα «όχι» της ανακύκλωσης, να ενημερωθούμε σωστά σχετικά με τη χρησιμότητα των μπλε κάδων και εν τέλει να υιοθετήσουμε ως τρόπο ζωής, την ανακύκλωση εντάσσοντάς την στην καθημερινότητά μας.
Ξεκινώντας ας θυμηθούμε ότι ανακύκλωση είναι η επαναχρησιμοποίηση μιας πρώτης ύλης που προέρχεται από άχρηστα υλικά ύστερα από κατάλληλη τεχνική επεξεργασία. Δηλαδή, υλικά που πλέον θεωρούνται «άχρηστα» ξαναμπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία, μέσω ειδικής επεξεργασίας, με τη μορφή νέων προϊόντων.
Το σημαντικό είναι ότι πλέον, λίγα είναι τα υλικά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν καθώς υλικά από γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλο ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται, ενώ πλέον μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες, και ηλεκτρονικοί υπολογιστές συμπληρώνουν τα προς ανακύκλωση «άχρηστα» αντικείμενα.
Οι λόγοι που μας υπαγορεύουν την ανακύκλωση είναι πολλοί και όλοι τους αφορούν εν τέλει την ποιότητα ζωής που θέλουμε αλλά και το μέλλον που χτίζουμε για τις επόμενες γενιές.
Και αυτό γιατί με την ανακύκλωση μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής των πολύτιμων αυτών υποδομών, ενώ την ίδια στιγμή με την εκτροπή ποσοτήτων από τους ΧΥΤΑ ο εκάστοτε Δήμος έχει οικονομικό όφελος αφού για κάθε τόνο απορριμμάτων που οδηγείται στην ταφή δαπανά τα αντίστοιχα τέλη ταφής .
Η εξοικονόμηση των τελών ταφής ανά Δήμο δίνει την δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι δημότες, αλλά και την ευκαιρία να επενδύσει ο Δήμος σε αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στους δημότες.
Την ίδια στιγμή με την ανακύκλωση επιτυγχάνεται εξοικονόμηση σε πρώτες ύλες και ενέργεια με την υποκατάσταση πρώτων υλών στην βιομηχανία από δευτερογενή υλικά, οπότε προστατεύουμε όλοι μαζί το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της χώρας και του πλανήτη.
Ο κύκλος της ανακύκλωσης μπορεί να ξεκινάει με μια απλή κίνηση την «απόρριψη» θεωρητικά άχρηστων αντικειμένων και υλικών , ωστόσο δημιουργεί προστιθέμενη αξία και έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε κεντρικό επίπεδο καθώς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στον τομέα της συλλογής και διαλογής των αποβλήτων συσκευασίας.
Ας δούμε όμως τι «πετάμε» ή καλύτερα οφείλουμε να «πετάμε» στους 166.200 μπλε κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια.
Τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης
• Συσκευασίες από αλουμίνιο: π.χ. αναψυκτικά, μπύρες κλπ.
• Συσκευασίες από λευκοσίδηρο: π.χ. από γάλα εβαπορέ, ζωοτροφές, κονσέρβες, τοματοπολτό κλπ.
• Συσκευασίες από πλαστικό: π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, φιλμ περιτυλίγματος, πλαστικές σακούλες κλπ.
• Συσκευασίες από γυαλί: π.χ. μπουκάλια από χυμούς, βαζάκια από σάλτσες, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, κρασί, τρόφιμα κλπ.
• Συσκευασίες από Χαρτί & χαρτοκιβώτια : συσκευασίες από ηλεκτρικές συσκευές, κουτιά από χυμούς, γάλα, δημητριακά, μπισκότα, χαρτοσακούλες κλπ. Και φυσικά παντός είδους χαρτί.
Τι δεν ρίχνουμε στους μπλε κάδους
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στα υλικά που δεν πρέπει να απορρίπτουμε στους μπλε κάδους και αυτά είναι:
– Υπολείμματα τροφών
– Μπαταρίες
– Ηλεκτρικές συσκευές
– Οικοδομικά υλικά
– Τζάμια
– Υφάσματα
– Κλαδιά δέντρων
– Αντικείμενα από ξύλο ή δέρμα
– Ενέσεις ή άλλα ιατρικά απόβλητα
– Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες
Τι πρέπει να κάνουμε πριν τα ρίξουμε στους μπλε κάδους
Ωστόσο πριν απορρίψουμε τις παραπάνω συσκευασίες ή υλικά στους μπλε κάδους, οφείλουμε να κάνουμε δυο τρία, σημαντικά, πράγματα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ανακύκλωσης αλλά και του διαχωρισμού τους.
1. Διαχωρίζουμε καθημερινά στο σπίτι τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα απορρίμματα
2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα. Καλό είναι να διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
3. Ρίχνουμε τις συσκευασίες μας χύμα μέσα στους μπλε κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.
4. Δεν πετάμε ΠΟΤΕ κοινά απορρίμματα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης
Στη συνέχεια το περιεχόμενο του μπλε κάδου συλλέγεται σε συστηματική βάση από ειδικά οχήματα που η ΕΕΑΑ έχει διαθέσει στους Δήμους και μεταφέρεται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Εκεί με τη βοήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και με προσεκτική χειροδιαλογή, τα υλικά διαχωρίζονται σε περισσότερες από 15 κατηγορίες υλικών όπως: χαρτί – χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, διάφορα είδη πλαστικών συσκευασιών (PET, HDPE, κ.ά.), πλαστικό φιλμ, γυάλινα μπουκάλια και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.
Τέλος, κάποια στοιχεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για την αποδοτικότερη ανακύκλωση από όλους μας.
Έτσι αξίζει να γνωρίζουμε ότι:
– 1.000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούν 12 κιλά πετρέλαιο,
– 2.200 κιλά κορμών δέντρων μάς δίνουν 1.000 κιλά χαρτιού,
– 1.000 κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομούν 130 – 170 κιλά πετρέλαιο.
Επίσης, με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει 1 κουτί από αλουμίνιο μπορείτε να ακούσετε ραδιόφωνο για 4 ώρες, να ανάβει μια λάμπα 60 watt για 5 ώρες, να λειτουργεί ένα ψυγείο για 4 ώρες.