Κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τάσσεται η Κίνα.
«Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (του G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η οποία έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από την πλευρά τους, οι Δυτικοί ετοιμάζονται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του G7 που θα διεξαχθούν αύριο στις Βρυξέλλες.
Η Πολωνία φέρεται ότι πρότεινε στους Αμερικανούς αξιωματούχους να αντικαταστήσει τη Ρωσία και ότι έλαβε θετική απάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Το G20 είναι ένας όμιλος των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που στοχεύει στο συντονισμό της δράσης σε θέματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης.
Ωστόσο σε μια τέτοια κίνηση, η οποία συγκαταλέγεται στις νέες πιθανές κυρώσεις κατά της Μόσχας, πιθανότατα θα ασκηθεί βέτο από άλλα κράτη του G20 – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας, εκτιμούν αναλυτές.
Όπως αναφέρει το Reuters, ορισμένοι προβλέπουν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι του G7 ενδέχεται να μποϊκοτάρουν τις συναντήσεις του G20 φέτος.
Ο Πούτιν θέλει να παρευρεθεί στη σύνοδο
Πάντως, η Ρωσίδα πρεσβευτής στην Τζακάρτα δήλωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πρόθεση να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι στην Ινδονησία.
«Όχι μόνο το G20, διάφοροι οργανισμοί προσπαθούν να αποβάλουν τη Ρωσία… Η αντίδραση της Δύσης είναι απόλυτα δυσανάλογη» υποστήριξε η Λουντμίλα Βορόμπιοβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.