Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί στο Λουχάνσκ – Κατηγορίες για χρήση βομβών φωσφόρου από τη Μόσχα

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων δύο παιδιά, και έξι τραυματίστηκαν από ρωσικά πυρά στην περιοχή Ρουμπίζνε, κοντά στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκέι Γκαϊντάι.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ υψηλότερος και κατηγόρησε τους Ρώσους ότι κάνουν χρήση βομβών φωσφόρου. «Η ρωσική αεροπορία άρχισε να ρίχνει βόμβες φωσφόρου στο Ρουμπίζνε… Οι Ρώσοι δυσκολεύονται, δεν καταφέρνουν να προελάσουν, και άρχισαν να χρησιμοποιούν βαριά όπλα» ανέφερε χαρκατηριστικά.

Κι άλλοι αξιωματούχοι της περιοχής αυτής έχουν κατηγορήσει τους Ρώσους ότι κάνουν χρήση τέτοιων βομβών τις τελευταίες ημέρες. Οι κατηγορίες αυτές δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Ρωσικά πλήγματα δέχθηκαν επίσης οι πόλεις Λισιτσάνσκ και Νοβοντρούζεσκ, οι οποίες βρίσκονται 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουχάνσκ, σημείωσε επίσης, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ιρπίν, της περιοχής που βρίσκεται πολύ κοντά το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, οι Ρώσοι χρησιμοποιήσαν βόμβες φωσφόρου κατά τη διάρκεια της νύχτας και εκεί. Υπενθυμίζεται πως η χρήση τέτοιου είδους όπλων έχει απαγορευτεί από τη συνθήκη της Γενεύης.

Καθηλωμένοι οι Ρώσοι

Συγκεκριμένα, με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία έχει βαλτώσει σε μια σκληρή στρατιωτική εκστρατεία και απωθείται σε ορισμένες περιοχές. Η αργή ρωσική πρόοδος φαίνεται ότι έχει αιφνιδιάσει το Κρεμλίνο και δυτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Μόσχα έκανε έναν «καταστροφικό λάθος υπολογισμό». Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι πιθανότατα η Ρωσία θα αλλάξει τη στρατιωτική τακτική της και αντ’ αυτού θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.