ΔΕΣΕ: «Πράσινο φως» για 8 αιολικά πάρκα από ΕΛΛΑΚΤΩΡ – EDP Renewables στην Εύβοια

Το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4MW» των εταιριών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ» και EDP Renewables S.A., προϋπολογισμού 489 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο πρόκειται να δημιουργηθούν 182 θέσεις εργασίας, ενέκρινε σήμερα η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.).

Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του αναπληρωτή υπουργoύ Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, του υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, των γενικών  γραμματέων Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ, Ορέστη Καβαλάκη, Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνου Αραβώση, Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρο του Enterprise Greece, Γιάννη Σμυρλή, και του διευθυντή Στρατηγικών Επενδύσεων του Enterprise Greece,  Άκη Σκλάβου.

H επενδυτική αυτή πρόταση αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Ειδικότερα, πρόκειται για οκτώ αιολικά πάρκα, τέσσερα στη βόρειο-κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια.

Σύμφωνα με την πρόταση, η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη επιδιώκει να αποτελέσει πόλο έλξης αξιόπιστων διεθνών επενδυτών, να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, να προστατεύσει το περιβάλλον, στηρίζοντας δυναμικά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και συμβάλλοντας στον στόχο της πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028.

Μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως «παρά την πανδημία, η κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η συγκεκριμένη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς ανοίγει το δρόμο για την πρώτη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα του πορτογαλικού ομίλου EDP Renewables».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε πως «η πολύ σημαντική στρατηγική αυτή επένδυση στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εγκρίναμε πρόκειται να ενισχύσει την Περιφέρεια και να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας. Το υπουργείο συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς να ενισχύει την επιχειρηματικότητα σε όλη την Ελλάδα. Ξεπερνάμε γραφειοκρατικά εμπόδια ετών κι επιταχύνουμε τις διαδικασίες».