Γιαρέντης για Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα: Ανάπτυξη μεν, στόχοι δε, που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης συμμετείχε ως ομιλητής στο workshop που διοργάνωσε με επιτυχία η ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Γιαρέντης ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές θάλασσες διαθέτουν πλούσιο αιολικό δυναμικό, δυστυχώς μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα.

Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στους ευρωπαϊκούς στόχους και την πρόοδο της τεχνολογίας των Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων στην Ε.Ε., ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι η χώρα μας αποβάλλοντας τον κακό της εαυτό ξεκίνησε εγκαίρως το σωστό σχεδιασμό για τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου που είναι απαραίτητο προκειμένου να ξεκινήσει και στη χώρα μας η ανάπτυξη των Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία της ΕΛΕΤΑΕΝ που συμβάλει στο δημόσιο διάλογο.

Ο κ. Γιαρέντης υπογράμμισε ότι τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια από τις λύσεις που θα βοηθήσουν στην επίτευξη τόσο των μεσοπρόθεσμων στόχων του ΕΣΕΚ για το 2030 όσο και πιο μακροπρόθεσμα στο δρόμο για το 2050 ώστε το ελληνικό ενεργειακό σύστημα να επιτύχει τις ουδέτερες εκπομπές άνθρακα. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε πρόσφατη προμελέτη της ΕΕ που υπολογίζει το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό για πλωτά αιολικά στη χώρα μας είναι 263GW.

Ως προς το νέο θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι θα πρέπει να απαντά πρωτίστως σε τέσσερα βασικά ζητήματα: της θαλάσσιας χωροθέτησης, της αδειοδότησης, των υποδομών και δη των διασυνδέσεων και του οικονομικού πλαισίου δηλαδή της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τον παράγοντα του κόστους, ο κ. Γιαρέντης υπογράμμισε ότι ενδιαφέρει άμεσα το ΔΑΠΕΕΠ. Η πρόσφατη προμελέτη της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Γιαρέντης, προβλέπει ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στην Ελλάδα θα είναι περίπου 80 ευρώ/MWh το 2030 και θα υποχωρήσει λίγο κάτω από τα 50 ευρώ/MWh το 2050.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε αφενός να προσελκυθούν οι αναγκαίες επενδύσεις και να καταστεί εμπορικά βιώσιμη η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας και την ελληνική αγορά και αφετέρου να μην δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στον ΕΛΑΠΕ. Θα πρέπει με άλλα λόγια, τόνισε ο κ. Γιαρέντης, οι επιλογές που θα γίνουν να στηρίξουν βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη της τεχνολογίας και ταυτόχρονα να επιτρέψουν να αναδειχθούν τα οφέλη της τεχνολογίας μακροπρόθεσμα.

Αναφορικά με την πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση καθώς προτείνει διαγωνιστικές διαδικασίες για συμβάσεις διαφορικής προσαύξησης για σταδιακή διάθεση της ισχύος. Συγκεκριμένα η πρόταση προβλέπει ότι μετά την έγκριση του ειδικού πλαισίου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες με κριτήριο την τιμή αναφοράς, πρόβλεψη που επίσης κινείται στη σωστή κατεύθυνση αφού μπορεί να διασφαλίσει βιώσιμους οικονομικούς όρους για την υλοποίηση των επενδύσεων με το καλύτερο δυνατό κόστος.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ υπογράμμισε ότι ο Διαχειριστής θεωρεί ότι είναι εφικτό να τεθεί άμεσος στόχος για εγκατάσταση των πρώτων 250 – 300 MW θαλάσσιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2030. Επίσης, ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να μπει ένας ενδιάμεσος στόχος για την εγκατάσταση 3GW μέχρι το 2040 και ένας τελικός στόχος για την εγκατάσταση 10GW μέχρι το 2050.

Κλείνοντας ο κ. Γιαρέντης υπογράμμισε ότι έχουν ωριμάσει αρκετά οι συνθήκες ούτως ώστε να μπει σε πρώτο πλάνο η αξιοποίηση του ανεξάντλητου αιολικού δυναμικού που υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες. Πλέον η τεχνολογία προσφέρει τις λύσεις ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια του παρελθόντος και σταδιακά τα θαλάσσια αιολικά πάρκα να προσφέρουν και στην ελληνική αγορά άφθονη ενέργεια σε ικανοποιητικό κόστος που διαρκώς θα αποκλιμακώνεται, είπε ο κ. Γιαρέντης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα με τη θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. «Το είδαμε με τη συμβολή της ναυτιλίας αλλά και της συμμετοχής των ελληνικών θαλασσών στην εξίσου σημαντική τουριστική βιομηχανία. Κάτω από το ίδιο βλέμμα, βλέπουμε τη θάλασσα σαν πεδίο δόξης λαμπρό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ» κατέληξε ο κ. Γιαρέντης.