«Πράσινη» και η Χάλκη μετά την Αστυπάλαια

Άλλο ένα ελληνικό νησί ακολουθεί τον «πράσινο» δρόμο της Αστυπάλαιας, η Χάλκη, η οποία μπαίνει στο επενδυτικό στόχαστρο διεθνών εταιριών που τοποθετούν τα κεφάλαια τους στην «πράσινη» ενέργεια και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση επενδύουν Γάλλοι, οι οποίοι σε απόσταση περίπου 95 μιλίων από το «πράσινο» νησί της γερμανικής Volkswagen, φέρντουν τη δική τους αυτοκινητοβιομηχανία, την Groupe PSA, με αιχμή του δόρατος τη Citroen. Την πολυεθνική θα πλαισιώνουν άλλες δύο εταιρίες, η Vinci Energies (ενεργειακός βραχίονας του ομώνυμου κατασκευαστικού ομίλου) και η μικρομεσαία Akuo Energy μέσω της Akuo Energy Greece που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ.

Η γαλλική κοινοπραξία επιδιώκει να αναπτύξει ολοκληρωμένη «πράσινη» επένδυση που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενεργειακή αυτονομία του νησιού των 28 τ.χλμ. και των 478 κατοίκων του με την παραγωγή και την αποθήκευση ηλεκτρισμού από ΑΠΕ αλλά και τον εξηλεκτρισμό των χερσαίων και πλωτών μεταφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η PSA θα τεστάρει στη Χάλκη τα αποτελέσματα νέας τεχνολογίας στην ηλεκτροκίνηση μοντέλου της Citroen, ενώ η Vinci Energies θα αναλάβει τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, «έξυπνου» οδικού φωτισμού και της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η Akuo Energy κατά τις πληροφορίες θα «χτίσει» τον υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με συστήματα ΑΠΕ.

Η επίσημη ανακοίνωση για τη νέα «πράσινη» επένδυση σε νησί έγινε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα κατόπιν συνάντησης που είχε με τον Γάλλο Πρέσβη Patrick Maissonave και εκπροσώπους των προαναφερόμενων εταιριών.

Κατά τις πληροφορίες, ενδεχομένως σε έναν μήνα να ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις γαλλικές εταιρίες, ώστε να αρχίσουν σταδιακά οι προκαταρκτικές εργασίες και να ακολουθήσει η υλοποίηση του project.

Το ΥΠΕΝ έχει επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να προωθήσει καινοτόμες παρεμβάσεις για τη μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με την παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.