Μέσα στο ’21 οι πρώτες υπογειοποιήσεις καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ

Την εκτίμηση ότι οι πρώτες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίσουν μέσα στο 2021 εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της Ν.Δ. Φωτεινής Πιπιλή σχετικά με τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως έπειτα από κοινή απόφαση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ ανατίθεται άμεσα μελέτη προτεραιοποίησης των περιοχών, στις οποίες θα προχωρήσουν, εντός του έτους, οι πρώτες υπογειοποιήσεις.

Η κυρία Πιπιλή αναφέρθηκε στο απαράδεκτο γεγονός να «κρέμονται» καλώδια σε τοπία και μνημεία της χώρας με ιδιαίτερο κάλλος, συγχαίροντας δήμους όπως της Τριφυλίας και της Σαντορίνης, που προχώρησαν στην κατάργηση των εναερίων καλωδίων. Σημείωσε επίσης, την ευκαιρία αξιοποίησης πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης από το αρμόδιο υπουργείο στην κατεύθυνση της υπογειοποίησης των δικτύων ηλεκτροδότησης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και την προστασία των οικογενειών που κατοικούν σε αστικές περιοχές με δασικό πλούτο.

Ανταπαντώντας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι προτεραιότητα στην υπογειοποίηση των εναερίων καλωδίων έχουν, πρώτον, περιαστικά και άλλα δάση στα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης, όπως ο δρυμός της Πάρνηθας και βουνά της Εύβοιας, δεύτερον, οι οικισμοί και σημεία πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας της Αττικής και περιοχές της Εύβοιας «για τις οποίες θα δώσουμε σκληρό αγώνα να ξεκινήσουμε την υπογειοποίηση έως το τέλος του χρόνου», και, τρίτον, περιοχές με παραδοσιακούς και ελκυστικούς στον τουρισμό προορισμούς, όπως παραδοσιακοί οικισμοί σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, «όπου σε ένα πανέμορφο τοπίο, βλέπουμε άχαρους στύλους».