Tripadvisor: Δύο ελληνικές παραλίες στο τοπ 10 αυτών με τις καλύτερες επιδόσεις βιωσιμότητας

Ο Γαλησσάς της Σύρου

Δύο ελληνικές παραλίες -μία του Αιγαίου και μία του Ιονίου- και μια κυπριακή βρίσκονται στο top 10 του Tripadvisor παγκοσμίως για τις παραλίες που κάνουν ουσιαστικές προσπάθειες βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τη λίστα που διαμορφώθηκε από τις προτιμήσεις των χρηστών της πλέον δημοφιλούς ταξιδιωτικής πλατφόρμας, επτά στις δέκα παραλίες είναι στην Ευρώπη και μέσα σε αυτές βρέθηκαν ο Γαλησσάς της Σύρου και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Εuronews Travel, οι ταξιδιώτες βαθμολόγησαν τα ήρεμα, καθαρά νερά και την καθαρή άμμο, φιλικά για όλη την οικογένεια, την καθαριότητα, τη φιλική προς το περιβάλλον πολιτική των μπαρ, των καφέ και των ξενοδοχείων, και γενικότερα των τουριστικών υποδομών αλλά και για τις οικολογικές δυνατότητες φιλοξενίας θαλάσσιων σπορ ή πάρτι πάνω στην αμμουδιά.

Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες του Tripadvisor δηλώνουν ότι η μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον πολύ σημαντική και η βιωσιμότητα επηρεάζει όλο και περισσότερο τις επιλογές τους για τον επόμενο ταξιδιωτικό προορισμό.

Η ετήσια λίστα του Tripadvisor είναι σχεδόν θεσμός εδώ και πολλά χρόνια καθώς αποτυπώνει τις τουριστικές και τις ταξιδιωτικές τάσεις παγκοσμίως, όμως για πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνεται και η κατηγορία των παραλιών που διακρίνονται για τις προσπάθειες βιωσιμότητας.

Η εταιρεία ταξιδιωτικής βιωσιμότητας BeCause παρείχε στοιχεία από παραλίες, στις οποίες απονεμήθηκε η Γαλάζια Σημαία -που τις χαρακτηρίζει καθαρές και ασφαλείς- μεταξύ Μαΐου 2023 και Απριλίου 2024 και η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε σε συνδυασμό με θετικές κριτικές που εμπεριείχαν όρους όπως «φιλικές προς το περιβάλλον», «οικολογικός τουρισμός» και «καθαρό νερό» για μια περίοδο 12 μηνών.

Στο δημοσίευμα του Εuronews Τravel υπάρχει εκτενής αναφορά στην κυκλαδίτικη παραλία του Γαλησσά που βρέθηκε στην πέμπτη θέση της λίστας του Tripadvisor.

Αφού εκθειάσει τα ζεστά, καθαρά, διαυγή και ρηχά νερά στον προστατευμένο κόλπο στη δυτική ακτή του νησιού της Σύρου, περιγράφει τον όρμο που βρίσκεται ανάμεσα σε ψηλούς βράχους και αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο για κολύμπι με αναπνευστήρα, με ήρεμα νερά που, σύμφωνα με τους ταξιδιώτες, επιτρέπουν μεγάλες ασφαλείς διαδρομές.

Οι επισκέπτες του Tripadvisor επισημαίνουν την καλή προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία, ενώ εκθειάζουν το ομώνυμο χωριό -20 με 30 λεπτά με λεωφορείο από την πρωτεύουσα του νησιού Ερμούπολη- με τις μοναδικές γεύσεις στις τοπικές ταβέρνες και την υπέροχη θέα από το εκκλησάκι της Αγίας Πάκου ή τα αρχαία ερείπια της πόλης Γαλησσάς.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών βιώσιμων παραλιών είναι η Sandbanks στη Βρετανία, στην πρώτη θέση στον κατάλογο του Tripadvisor σε απόασταση τέσσερις ώρες με το τρένο από το Λονδίνο, η Saundersfoot στην Ουαλία, η Mellieha στη Μάλτα η Playa Blanca στο Λανθαρότε της Ισπανίας αλλά και το Νησί της Κύπρου.

Εκτός Ευρώπης, η παραλία Radhanagar στην Ινδία, η παραλία Corniche στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η παραλία Camp’s Bay στη Νότια Αφρική μπήκαν επίσης στις 10 πιο βιώσιμες παραλίες του Tripadvisor.

Η παραλία Νησί αναφέρεται ως η πλέον βιώσιμη όσο και δημοφιλής αμμουδιά στο θέρετρο της Αγίας Νάπας, βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία για την καθαρότητά της. Η συγκεκριμένη παραλία πήρε το όνομά της από το μικρό νησάκι, με το όνομα… Νησί, που βρίσκεται κοντά και στο οποίο μπορεί κανείς να φτάσει εύκολα με τα πόδια μέσα από τα ρηχά νερά.

Όσον αφορά την παραλία Sandbanks στη Βρετανία, διατηρεί το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας για περισσότερα από 30 χρόνια – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραλία στη χώρα. Πριν από το Brexit ήταν επίσης μία από τις λίγες περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο που επαινέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα υψηλά πρότυπα καθαριότητάς της. Τα σχόλια των επισκεπτών την περιγράφουν ως «καθαρή και τακτοποιημένη» και «αμμώδης, καθαρή και όμορφη» με ειδική αναφορά σε ομάδα εθελοντών που μαζεύουν τα σκουπίδια και κρατούν αυτή την ακτογραμμή καθαρή.

Πηγή: cnn.gr